Visszatérhet a dollár erő

Az idei év eddig a dollár korrekciójáról, gyengeségéről szólt, azonban véleményük szerint ez sokkal inkább egy átmeneti korrekciója, semmint egy trendfordulója az amerikai devizának.

Trump elnökké választása óta az egyik legzsúfoltabb trade volt a dollár long pozíció, részben ennek is köszönhető a januári gyengeség. A fundamentumok azonban továbbra is a dollár erősödés irányába mutatnak, az érezhetően emelkedő inflációs pálya mellé idén 2 vagy 3 kamatemelés is jöhet a FED részéről, miközben a hozamkülönbözet továbbra is a dollárnak dolgozik.

Az elmúlt napokban ismét emelkedésnek indult az európai és amerikai kötvényhozam is, a forint szempontjából ez az egyik legfontosabb tényező, így jó esély lehet rá, hogy a 290 körüli szintekről ismét az erősödés irányába indul el az USDHUF.

USDHUF napi grafikon (Forrás: Reuters)

USDHUF napi grafikon (Forrás: Reuters)

De a jennel szemben is érdekesen néz ki a technikai kép. Az elnökválasztás óta egy nagyobb emelkedésen van túl a devizapár, 100-ról 118-ig emelkedett a jegyzés, ahonnan az év elején egy jelentősebb korrekció kezdődött.

Sok jen short épült ki, részben ennek, részben ennek, részben a dollár általános gyengeségének köszönhetően 113-ig esett le, alacsonyabb csúcsok és alacsonyabb mélypontok jellemzik a korrekciós szakaszt, a 112,5-ös szinten azonban próbálták megfogni a devizapárt, egy dupla alj és akár egy forduló is kialakulhat.

Első körben 116,2-ig, majd 118-ig emelkedhetne a jegyzés, ha sikerülne kitörnie a korrekciós szakaszból, erről 114,5 felett beszélhetnénk.

USDJPY napi grafikon (Forrás: Reuters)

USDJPY napi grafikon (Forrás: Reuters)

USD