Viharos szelek fújnak a nemzetközi vizeken

A geopolitikai kockázatok fokozódása és azok esetleges tovagyűrűző hatása van a mai nap fókuszában, amely az európai piacokon az elmúlt egy hónap majdnem legnagyobb eladói hullámát eredményezte.

A Stoxx Europe 600 index 1 százalék körüli mínuszban tartózkodik, az esést az alapanyagkapcsolt papírok és a pénzügyi szektor vezeti.

Szenvednek az európai bankok: a francia BNP Paribas, az olasz Unicredit és a spanyol BBVA is 3 százalékot meghaladó esést szenvedtek el, miután az EKB aggodalmát fejezte ki az európai bankszektor  nagy arányú török eszközkitettsége miatt, kiemelve a fenti intézményeket.

A Stoxx Europe 600 nyersanyag index 2 százalék fölötti mínuszban tartózkodik. A növekvő makrogazdasági kockázatok és az erősödő dollárnak köszönhetően nyomás alá kerültek a nyersanyagkapcsolt vállalatok, valamint Vladimir Putyin főtanácsadójának a javaslata a bányatárságok adóemelésével kapcsolatban is taszított egyet az érintett eszközökön.

A viharos hangulat támogatólag hat a dollárra, a Dollar Index mintegy 0,5 százalékot vett magára. A devizapiacon ugyanakkor a mai nap talán a török lírát övezi a legnagyobb figyelem. 8:00 óra után 6,3-as szintekre (!) is felnézett, amelyet követően némileg visszajött. Jelenleg 5,92 körüli szinteken jegyzik a fejlődő piaci devizát.

Az amerikai határidők 0,5 százalék körüli mínuszban tartózkodnak nyitás előtt. A tengerentúlról délután 14:30 kor érkeznek inflációs számok, amelyek várhatóan megerősítik az idei kamatemelési várakozásokat.

Zárásképp vessünk egy pillantást az USDTRY kereszt ma reggeli száguldására: