Trump trade – mi sérülhet?

Donald Trump iránt az amerikai  traderek, elemzők, alapkezelők és általában a nyilatkozók óriási vonzalmat éreznek, az USA közelgő aranykorát várják, amely egy pragmatikus, “America First”  jellegű politikára épülne.A Trump-trade fő gazdasági motívumai az adócsökkentés, fiskális élénkítés, dereguláció, protekcionizmus.

Az utóbbi kettőben biztosan lesz előrelépés, a dereguláció egyértelműen pozitív, a másik pedig negatív, de szektorálisan jelentősen különböző hatásokkal jár. Nyilvánvalóan az importőröknek rosszabb, de az exportőrök is szenvedhetnek majd a várható válaszlépésektől. A világnak nettó módon (de még az USA-nak is) negatív, Kína komolyan sérülhet.

Az első kettő viszont sokkal keményebb dió lesz. Ennek okai:

  • Az USA költségvetési deficit emelkedő pályán mozog, az államadósság is rekordon van. Ettől persze még lehetne élénkíteni, a japán példa alapján jegybanki segítséggel még a hozamok sem emelkednének egy ilyen helyzetben, de ennek politikai akadálya az USA-ban óriási.
  • A republikánusok fiskális “héja” frakciója továbbra is erős, általában véve és a fentiek miatt sem támogat egy nettó kiadásnövelést tartalmazó élénkítő csomagot. Ebben a szellemben nyilatkozott Paul Ryan házelnök és Mitch McConnell frakcióvezető is.
  • Ráadásul a gazdaság közel van a teljes foglalkoztatáshoz, kevés a felesleges kapacitás, ilyenkor nem szokás fiskális élénkítést csinálni, mivel az sokkal inkább az inflációt és kevésbé a reálnövekedést serkentené. Ez sokakat zavar a törvényhozók közül.
    Demokrata oldalról lehet átszavazás, de ez így is kevés lehet. Jó esély van rá, hogy a várt élénkítés nem valósul meg, azaz adócsökkentés biztosan lesz, de ezt valószínűleg ellentételezni kell, így az élénkítő hatás sem lesz nagy. A Trump-trade pedig jelentős részben pont ennek ellenkezőjére épült. 2017 tavasza hozhatja a kijózanodást.

Még egy dolog a távolabbi jövőre vonatkozóan: a közhiedelemmel ellentétben a dollár erejét nem a magasabb infláció, hanem az erősödő növekedési várakozások táplálják (magasabb reálhozam –  amely Európához képest jóval nagyobb) . Ha az infláció emelkedik növekedés nélkül, az a dollárt megfordítaná. A 70-es években az emelkedő USA infláció/gyenge növekedés párosra durva jen és DEM rally jött.

Rövid távon viszont az EUR/USD paritás összejöhet, a reálhozam még az USA javára dolgozik.

Az alábbi elemzést Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája írta.