Trump az új elnök

A Brexit-népszavazás óta nem látott összeomlással reagáltak a pénzügyi piacok Donald Trump győzelmére. Az elemzői várakozásokat is meghaladva 13 százalékkal zuhant a mexikói peso árfolyama és száz pont körüli mínuszt indikál az S&P futures. Keményen esik a dollár is a fejlett devizákkal, elsősorban a jennel és az euróval szemben.

Trump győzelme érdekes új világot teremtene: globális biztonsági és katona kérdésekben, valamint kereskedelempolitikai vonalon számos radikális ötlettel jelentkezett a kampány során, amely komoly bizonytalanságot teremt. Trump korábban többek között a NAFTA és WTO egyezményekből való kilépést, egyes országokkal szemben pedig kemény vámok bevezetését ígérte. Az elnök hatalmi jogköre sok kérdésben igen korlátozott, ezen túl a lépések racionalitása is erősen megkérdőjelezhető, ezzel együtt komoly globális növekedési kockázat érkezett, amely a nagy exportőrök számára egyértelműen negatív, egyúttal az amerikai infláció jelentős emelkedéséhez vezetne.
Emiatt a dollárra gyakorolt hatás is összetett: amennyiben a FED nem emel, úgy a negatívvá váló reálkamat nem teszi vonzóvá az amerikai devizát, miközben a fejlődő piacok várható problémái pedig ezzel ellentétes hatás fejtenek ki. Ennek megfelelő ma reggel a reakció: a fejlődő piaci devizákkal szemben erősebb, a jenhez képest viszont gyengébb a dollár.