Történelmi font erősödés Theresa May beszéde után

Theresa May beszéde után történelmi mértékű erősödést mutatott be az angol font. A brit elképzelések körvonalazódásával a fontot korábban shortolók is zárták pozícióikat, illetve a May által megfogalmazott vízióban az EU-val a közös piacon kívül, de továbbra is egy szabad-kereskedelmi megállapodás keretén belül működnének együtt, ezzel a legrosszabb forgatókönyv elkerülhető lenne. Mivel az EU több országgal, így Kanadával is kötött ilyet, erre az elméleti lehetőség adott. A brit miniszterelnök egy fenyegetést is bedobott: ha nem sikerül ez a megállapodás, akkor gazdasági modellt vált az ország, alacsony adókkal és laza szabályozással csalogatja majd a vállalatokat, akár az EU-ból is. Emellett emlékeztetett arra, hogy a brit hírszerzési információk fontosak Európa biztonsága szempontjából, ezzel azt sugallva, hogy ezekhez is csökkenhet az EU hozzáférése. A Brexit szerződést a parlamentnek is jóvá kell majd hagynia kijelentése szerint.

Az első brüsszeli EU reakciók üdvözölték a tisztább képet, ugyanakkor továbbra is az “először a válás, utána a kereskedelmi tárgyalás” elvet hangsúlyozzák, nem támogatva a gyors szabad-kereskedelmi megállapodás megkötését. A német  SPD “Brexitügyi” vezetője szerint pedig a brit követelés olyan, mint amikor valaki “nem akarja fizetni a tagdíjat a sportklubban, de továbbra is használná az edzőtermet, a teniszpályát és a szaunát”.

Két fontos chart ehhez kapcsolódóan:

GBP pozíciónáltság: ahogy látható, továbbra is nagyon sokan ülnek font short pozícióban, ez  inkább az erősödés irányába mutat.

GBP nettó pozícionáltság

GBP nettó pozícionáltság

A fundamentális kép azonban nem sokat segít, továbbra is rekordon az ország fizetési mérleg hiánya, emiatt trendforduló nem valószínű, de a pozícionáltságból még jöhet egy kis erősödés.

GB fizetési mérleg

GB fizetési mérleg