Több mindenre lesz érdemes figyelni a héten

Mozgalmasan indult az év a nemzetközi parketten, míg az első napokban a növekedési félelmek domináltak, pénteken több tényező által megtámogatva felpattantak a túladott piacok. Sűrű hét elé nézhetünk most is, miután a Washington és Peking közötti kereskedelmi tárgyalások újabb mérföldkőhöz érkeznek, amely a növekedési félelmek egyik kulcstényezője. Jerome Powell múlt heti beszédét követően – amelyben a monetáris politikai rugalmasságról és a piaci jelzések figyelembe vételéről beszélt – érkeznek újabb impulzusok a jegybank szerepét betöltő szervezettől is.

Enyhülést hozott a piacokra pénteken az a hír, miszerint egy amerikai tárgyalódelegáció ma két napos egyeztetésre Kínába repül a két ország között húzódó kereskedelempolitikai ellentétek enyhítése céljából. Tekintve, hogy a növekedési félelmek a kereskedelmi háború körül csúcsosodnak ki, az erről érkező friss impulzusok egyértelműen meghatározhatják a kereskedés irányát. Mind Washingtonból, mind Pekingből pozitív kommentárok érkeztek, Trump szerint a tárgyalások nagyon jól haladnak, míg a kínai kereskedelmi minisztérium szerint “pozitív és konstruktív” tárgyalások várhatóak a hét elején.

Jerome Powell egy pénteki panelbeszélgetés során piacokat támogató kijelentései is segítették az emelkedést. Ezen a héten sem maradunk “FED-impulzus” nélkül, több monetáris döntéshozótól érkeznek friss jelzések, szerdán pedig a legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből láthatunk bele a szervezet világképébe. Kiemelt figyelemnek örvendhet Jerome Powell FED-elnök beszéde, amely ha továbbra is rugalmasságot tükröz, támogathatja a részvénypiacokat és a dollár további gyengülésének irányába hathat.

Miután Theresa May kellő támogatottság hiányában elhalasztotta a december 11-i, kilépés feltételeit részletező, mintegy 585 oldalas dokumentumról szóló parlamenti szavazást, a londoni alsóház ezen a héten kezdi el megtárgyalni a tervezetet, amelyről jövő héten szavazhatnak. Azonban a bizalmatlansági szavazáson elért eredmények alapján kétséges, hogy az EU-val elért megállapodás átmegy-e a brit parlamenten. Ezen túl napvilágra kerültek olyan spekulációk is, hogy a csomag elbukását egy esetleges újabb népszavazás kiírása is követheti. May – aki elutasítja az újabb referendum lehetőségét – a hétvégén megjegyezte, hogy habár számos kritikusa akad a tervezetnek, senkitől sem érkezett alternatív javaslat a kritikus pontokkal kapcsolatban.

December 22. óta tart a kormányzat részleges leállása az USA-ban, azonban a hétvégi egyeztetést követően sincs érdemi előrelépés a költségvetési terv ütközőpontjának számító, Trump által megálmodott mexikói fal kérdésében. Nick Mulvaney, a Fehér Ház kabinetfőnöke vasárnap a kormányzati leállás elhúzódását vetítette előre, ugyanakkor az elnök némi kompromisszumkészséget is mutat, miután Mulvaney elmondása szerint beton helyett acélból készülő kerítéssel is megelégedne, amely a határ már több részén is létező megoldás. A részleges leállásnak köszönhetően egyes kormányzati hivatalok nem nyitnak ki, míg alkalmazottjaikat szabadásra küldték, vagy fizetés nélkül kell dolgozniuk. Ennek következményeként több makroadat publikálása is az ezzel kapcsolatos fejlemények függvénye.