Tequila Sunrise…vagy Sunset?

Közeleg az amerikai elnökválasztás, ami a térségben, főként Mexikóban okozhat izgalmakat. Nem véletlenül félnek az eredménytől:
Az export majdnem 90 százaléka Észak-Amerika, 80 százaléka csak az USA. A gazdaság eléggé nyitott, az export 35 százaléka a GDP-nek.
Mexikói export megoszlása (forrás: INEGI)

Mexikói export megoszlása (forrás: INEGI)

A választási retorika alapján egyértelműen a szabadkereskedelmi megállapodások ellen fordult a politikai közhangulat, Trump egészen odáig ment, hogy a NAFTA felmondását is belengette. Bár erre nagyon valószínű, hogy végül nem kerülne sor, de számos egyéb adminisztratív akadály jöhetne a mexikói export és így a gazdasági növekedés útjába. Most, amikor a korábbi fő exporttermék olaj ára jóval lejjebb van. Még fontosabb, hogy szabadon mehessen az ipari export északra. (Mexikó egyébként érdekes ország, a világ nagy gazdaságai közül egyedülálló módon az EU és az USA felé is vámmentesen exportálhat, emiatt nagyon szeretik pl. az autógyártók manapság).
Trump szeptemberben ismét javuló választási esélyei miatt láthatóan gyenge a mexikói peso, sőt múlt héten új abszolút mélypontra esett, ráadásul a peso egyébként a világ legnagyobb forgalmú fejlődő piaci devizája.
Trump és a peso (forrás: FT.com)

Trump és a peso (forrás: FT.com)

És öntik a részvényeket is, miközben a legnagyobb mexikói ETF (EWW) -ben lévő pénz majdnem harmada távozott az elmúlt hetekben.
EWW etf árfolyama (forrás: Bloomberg)

EWW etf árfolyama (forrás: Bloomberg)

EWW etf darabszáma (forrás: Bloomberg)

EWW etf darabszáma (forrás: Bloomberg)

Ha Trump nem nyer, akkor a mexikói eszközökben egy gyors (akár azonnali) 5-10 százalékos erősödés jöhet.
Érdekes kérdés, hogy mi lenne, ha mégis nyerne: ebben az esetben valószínűleg jönne egy nagy esés, melyből a Brexit utáni analógiára jöhet némi javulás, majd előjöhetnek a hosszabb távú félelmek és az erózió.
Mindenesetre úgy tűnik, a Brexit-ből “tanulva” a piac most inkább óvatos és fedezi magát előre. Aki Clintonra fogad, annak jó eszköz a választás előtti ideges időszakban mexikói eszközt venni. Aki Trumpban bízik, annak a másik irány érdekes, bár valamennyire már árazza ezt a piac.
Némi disclaimer: a fenti egy rövid távú gondolat, egyébként azért messze  nem  minden van rendben Mexikóban: bár a GDP növekedés a brazilokkal ellentétben megmaradt pozitívban (kb. 2,5 százalék jelenleg), a fizetési mérleg hiánya azért szépen romlik, jelenleg már 3 százalék feletti.
A részvénypiac sem számít olcsónak, markáns növekedést áraznak a részvények.
Ezen túl pedig a security/intézményrendszeri problémák továbbra is adottak, nem javult ez a helyzet, sőt egyes területeken romlott is. Ha Trump nyerne, jelentős visszaesés jönne szerintem a Mexikó felé irányuló FDI-ban is, mivel bejönne egy komoly policy bizonytalanság.
Mexikói folyó fizetési mérleg (forrás: Bloomberg)

Mexikói folyó fizetési mérleg (forrás: Bloomberg)

Jogi nyilatkozat

A fenti elemzés kizárólag tájékoztató jellegű, nem minősül értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására történő felhívásnak. A fenti értesítés olyan adatokat, előrejelzéseket, információkat tartalmaz, amelyeket az elemzés készítői megbízhatónak és pontosnak tartanak, a leírtak teljességével és pontosságával kapcsolatban az elemzés készítői semmilyen felelősséget nem vállalnak. A Concorde Értékpapír Zrt. alkalmazottai az elemzésben szereplő értékpapírokban és befektetési eszközökben pozíciókkal rendelkezhetnek, ezek bármikor megváltozhatnak. Az elemzésben szereplő információkra, véleményekre és előrejelzésekre a piaci viszonyok változása hatással lehet. A fenti elemzés a Concorde Értékpapír Zrt. kizárólagos szellemi tulajdona, jogi védettség alatt áll; az kizárólag a Concorde Értékpapír Zrt. kifejezett, előzetes, írásbeli hozzájárulásával adható át, illetve tehető hozzáférhetővé harmadik személy részére. A fenti elemzésben foglalt információ önmagában nem feltétlenül elégséges döntések meghozatalához. Felhívjuk figyelmét a fenti információ és más forrásokból származó egyéb információ egybevetésének szükségességére. A Concorde Értékpapír Zrt. semmiféle felelősséget nem vállal a fenti információn alapuló döntésből eredő esetleges károkért. A fenti elemzésben foglalt információ felhasználása automatikusan a jelen jogfenntartási nyilatkozatban foglaltak elfogadását jelenti.

A Concorde Értékpapír Zrt. pénzügyi tanácsadási szolgáltatást nyújtott a Masterplastnak, valamint közreműködött a társaság részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdére történő bevezetésében.