Télre kiolvadhatnak a földgázárak

A téli fűtési szezon közeledtével izgalmas lehet ismét a földgáz és az ehhez kapcsolt termékek piaca. A földgáz piacán (hasonlóan több nyersanyagpiaci termékhez) megfigyelhető a ciklikusság, a fűtési szezonban megnő a kereslet a földgáz iránt, ami az árak emelkedéséhez vezethet.

Nem ilyen törvényszerű ugyanakkor, hogy az árak a hideg téli idő beköszöntével emelkedni fognak, ehhez a fundamentumok oldaláról is szükség van több támogató tényezőre.

Ha az elmúlt négy évet vizsgáljuk, a 2014-es időszakot leszámítva átlagosan 30-40 százalékkal emelkedett az amerikai földgáz árfolyama, melynek jelentősebb része a novemberi-decemberi időszakban következett be.

Az előrejelzések és az időjárási előrejelzések bizakodásra adhatnak okot a földgáz long pozícióval kapcsolatosan.

A készletszintek a fűtési szezon kezdetével az 5 éves átlag alatt helyezkednek el, így jó esély lehet rá, hogy a fűtési szezonban az átlagosnál alacsonyabb szintekre erodálódjanak a készletek.

Amennyiben lehet hinni az előrejelzéseknek, hideg tél várható Amerikában, melynek hatására erős kereslet mutatkozhat a termék iránt, ami segítheti az árfolyam további emelkedését.

Mindemellett a pozícionáltság és a befektetői szentiment is segíthet, alacsony bázisról kezdi meg a téli szezont és termék, miközben a pozícionáltság alapján is az látható, hogy kevesen spekulálnak még az árak emelkedésére, így ez alapján is lehetne tér felfelé.

De nem csak az alaptermék, hanem a földgáz emelkedéséből profitáló vállalatok is jelentős felértékelődési potenciált rejthetnek, ilyen lehet az amerikai kitermelő vállalat, a Southwestern Energy.

Mindent egybevéve minden adott lehet a technikai kép, a pozícionáltság és a fundamentumok oldaláról is, hogy egy jelentősebb emelkedés következzen be a földgáz és az ehhez kapcsolt termékek piacán.

 

SWN

SWN napi grafikon ( Forrás: Reuters)

SWN napi grafikon ( Forrás: Reuters)

Földgáz

Földgáz napi grafikon (Forrás: Reuters)

Földgáz napi grafikon (Forrás: Reuters)