Szűk sávban a DAX index: a héten eldőlhet az irány

Az amerikai elnökválasztás óta egy szűk kereskedési sávba szorult be a DAX index, míg Amerika napról napra döntögette az új csúcsokat, a német index alulteljesített, annak ellenére, hogy az euró látványosan gyengült a dollárral szemben, ez semmiképp sem az erő jele.

Több fontos kockázattal is szembesül egy európai befektető: egyrészt egyre többen tartanak attól, hogy Trump protekcionista politikája negatívan érintheti az exportőr európai vállalatokat, miközben az olasz népszavazással egy újabb komoly kockázati tényező jelent meg, ezt pedig fokozza a magas nemteljesítő hitelállomány is a déli országban, ami okozhat még viharokat, elsősorban a bankrészvények piacán. Sokan tarthatnak attól, hogy a britek kilépése után többen is a kilépés irányába mozdulnak el, ami tovább növelheti a politikai bizonytalanságot, részben emiatt is lehet az európai eszközök alulteljesítése.

Ha a chartot nézzük, 10600 és 10800 pont közé szorult be az elmúlt három hétben a DAX index, egyelőre nem sikerült a kitörés, így tágabb értelemben maradt még a 10200-10800 pontos sávban. Ha letörésre kerülne a 10600, akkor a könnyen 10200-ig is eshetne a jegyzés. Optimisták akkor lehetnénk, ha 10800 pont fölé menne az index. Ha a VIX indexet és az amerikai részvénypiaci pozícionáltságot nézzük, akkor nem árt az óvatosság, ahogy arról korábban is írtunk, jöhetnek még piaci viharok.

DAX órás grafikon (Forrás: Reuters)

DAX órás grafikon (Forrás: Reuters)

DAX