Szélsőségesnek tűnik a pesszimizmus az USA-ban

Belefutottam néhány érdekes chartba ma reggel, amelyeken érdemes talán egy picit elgondolkozni. Az Investors Intelligence Bull-Bear rátája meglehetősen szélsőséges mélypontra esett az elmúlt hetekben. Legutóbb 2008-2009-ben volt ennyire mélyen a mutató. Ez azt mutatja, hogy a befektetők meglehetősen defenzívek és félnek a további eséstől.

forrás: Investors Intelligence

forrás: Investors Intelligence

A Citinek van egy saját Panic/Euphoria modellje (nagyon sok dolgot figyelnek, a pontos adatokat meg lehet találni a táblázatban), ami szintén azt mutatja, hogy régen volt ekkora a pesszimizmus a piacokon.

forrás: Citi

forrás: Citi

Amikor ennyire szélsőséges a hangulat a piacokon, akkor könnyen bekövetkezhet az ellenkezője annak, mint amire a szereplők számítanak. A jelenlegi helyzet alapján pedig inkább emelkedésre lehetne számítani a következő 12 hónap során, ha csak ezeket a hangulatindikátorokat figyelnénk.

forrás: Haver Analytics, Citi Research

forrás: Haver Analytics, Citi Research

Az S&P 500 chartja is mintha talán azt mutatná, hogy egy emelkedő trend kezdődhet rövidebb távon. Január 20-án volt egy nagyobb kanócú gyertya, ami sokszor trendváltó szokott lenni, majd több nap emelkedés, volatilis oldalazás következett, ami után múlt hét pénteken megérkezett egy masszív emelkedő testű gyertya, ráadásul emelkedő forgalommal. Ha nem a hónap vége lett volna a pénteki nap, akkor optimistábbak is lehetnénk (a Credit Suisse szerint komoly átsúlyozás volt a hónap végén, emiatt vették meg a részvényeket), így inkább nem árt óvatosnak lenni. Összességében azonban talán az okozná a nagyobb fájdalmat a szereplők körében a piacon, ha emelkedés jönne.

S&P 500 napi grafikon (forrás: Stockcharts.com)

S&P 500 napi grafikon (forrás: Stockcharts.com)