Stabil maradhat a forint

A korábbi években tapasztalt mozgásokkal ellentétben jelentősen lecsökkent a forint volatilitása az euróval szemben az elmúlt 1-2 évben, gyakorlatilag a világ egyik legstabilabb devizapárjává vált az EURHUF.

Ez több tényezőnek is köszönhető, de a legfontosabb érv a forint mellett a jelentős fizetési mérleg többletben rejlik, mely megközelítőleg a GDP 4 százalékát is eléri, így minden más változatlansága mellett ez egy forintot erősítő tényező az euróval szemben.

A makroadatok terén is összességében pozitív a kép, az ország külső sérülékenysége tovább csökkent a devizaadósság mérséklődésével, miközben a növekedési számok bár lassultak, de Európához képest továbbra is erősek.

Ezzel szemben áll a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája, mely stabil, de nem túl erős forintot szeretne, így a kamatok alacsony tartása mellett különböző nem konvencionális intézkedésekkel segíti a gyengébb irányba a hazai fizetőeszközt.

A forintot azonban érzékelhetően két tényező tudja érdemben gyengíteni. Egyrészt láthatóan erősen össze van kötve az európai kötvényhozamokkal, így amennyiben követve Amerikát az európai hozamok is elindulnának felfelé, az további forintgyengülést hozhatna. Erre a növekedési és inflációs számok fényében jó esély lehet, hamarosan kifut a QE program, miközben már a kamatemelésről beszél az EKB.

Másrészt ha megindulna egy pénzkiáramlás a fejlődő piacokról a FED kamatemeléseinek köszönhetően az is negatívan érinthetné a forintot.

Egy másik fontos esemény a forint szempontjából, hogy várhatóan május környékén elengedi a cseh jegybank az árfolyamküszöböt az euróval szemben, a magas spekulatív pozícionáltság miatt kérdés a lépés végleges eredménye, mindenesetre ez átmenetileg erősítheti majd a forintot.

Így mindezek eredőjeként vélhetően maradhat egy szűkebb kereskedési sávban az EURHUF, melynek alsó széle 303-305, a felső széle 314-318 forint között lehet.