Sávos kereskedés alakulhat ki az amerikai piacon

A tavalyi évben látott egyenletes emelkedés időszakát felváltotta idén egy magas volatilitású időszak komolyabb részvénypiaci korrekcióval, a sokak által figyelt 200 napos mozgóátlag ugyanakkor megtámasztotta az S&P 500 indexet. Megoszlanak a vélemények a piac irányáról, sokan vizionáltak tőzsdei összeomlást, míg mások csak további vételi lehetőséget látnak a korrekcióban.

Könnyen lehet azonban, hogy egy harmadik lehetőség valósul meg és hónapokig érdemi irány nélkül kereskednek a piac általános irányát tekintve.

Az elmúlt hónapokban számos kockázat miatt aggódhattak a befektetők, a Donald Trump által előtérbe helyezett protekcionista politika következményeként egyre valószínűbbé vált egy kereskedelmi háború kialakulásának veszélye, miközben a kötvényhozamok a FED kamatemeléseivel párhuzamosan tovább emelkedtek. Különösen igaz ez a rövid oldali hozamokra, a két éves kötvényhozam bő kilenc hónap alatt 1,3 százalékról 2,5 százalékra emelkedett, de a 10 éves hozam is elérte a 3 százalékos – piac által kiemelten figyelt – szintet.

Az érem másik oldalán áll ugyanakkor az erős vállalati eredmény-dinamika, az S&P 500 index vállalatainak összesített eredmény-növekedése eléri a 25 százalékot az első negyedévben, míg az árbevétel több, mint 8 százalékkal bővülhet. Ilyen mértékű növekedésre évek óta nem volt példa. Segít továbbá a részvény-visszavásárlások felpörgése is, idén a számítások szerint a 600 milliárd dollárt is meghaladhatja a volumen, ami abszolút csúcsnak felel meg.

Emellett ismét relatív erőt kezdenek mutatni a nagyobb technológiai vállalatok, az Apple az erős gyorsjelentés után újabb történelmi csúcsra emelkedett, a Facebook ledolgozta az adatkezelési botrány utáni esést, míg az Amazon is a mindenkori csúcs közelében mozog.

Rövid távon sokat javult a technikai kép, egy közel négy hónapos beszűkülésből indult el felfelé az amerikai részvénypiac, így további 2-4 százalékos index szintű emelkedés a valószínűbb forgatókönyv, azonban könnyen lehet, hogy a következő hónapokban egy szélesebb kereskedési sáv alakulhat ki, ahol már láttuk a csúcspontot (2872 pont) és a mélypontot is (2532 pont).