Rövid, de mozgalmas hét elé nézünk

Mozgalmas napok elé nézünk a Nagypéntek miatti csonka héten, amelyben a járványhelyzet továbbra is kiemelt figyelmet kap. Európa mellett már az amerikai járványügyi adatok is romlanak, igaz, a görbék meredeksége itt nem olyan heves, mint a német/francia esetben. Ugyanakkor New York államban egy hét alatt majdnem 50 százalékos a növekedés a napi új esetek számában. Az amerikai oltási program halad előre, a napi 3 millió adag feletti számok a jellemzőek. A kaotikus európai oltási programmal kapcsolatos hírek is kiemelt figyelemnek örvendenek, miután Európában továbbra sincs javulás a járványhelyzetet tekintve. Ennek köszönhetően Németországban, Franciaországban és Olaszországban már korábban új korlátozásokat, illetve a meglévő tilalmak meghosszabbítását jelentették be. Ezzel szemben Nagy-Britannia megkezdte a gazdasági nyitás újabb fázisát, miközben számos korlátozás továbbra is életben marad. Habár továbbra is szorgalmazzák az otthoni munkavégzést, a szabadtéri sport már engedélyezett, valamint hat fő vagy két háztartás is találkozhat szabad téren. Hogy egy további pozitív felütéssel zárjuk a pandémiával kapcsolatos összefoglalót, a globálisan emelkedő esetszámok ellenére, a halálozási ráta tovább csökkent.

Joe Biden szerdán jelenti be infrastruktúra-fejlesztési csomagját, melyet az egészségügyi és szociális lépésektől most külön fognak választani, hogy legyen némi republikánus támogatottsága is. A tervben az út és vasútépítés mellett tiszta-energia beruházások is szerepelnek majd. Sokan a chipgyártó szektort is a támogatottak közé várják, amely szintén kritikus infrastruktúrának számít már.

A negyedév végével ismét előtérbe kerültek a konstans súlyú portfoliók kiigazításával kapcsolatos várakozások, amellyel kapcsoltban kérdés, hogy milyen mértékű mozgásokat hoz, valamint hogy a piaci szereplők mennyire árazták már be. Az általános konszenzus szerint jelentősebb eladás jöhet a részvényekben, ugyanakkor az indexek első negyedéves teljesítményét tekintve nem láthattunk extrém elmozdulásokat: míg az S&P 500 index 5,82 százalékos pluszban tartózkodik az év elejétől, a Nasdaq mindössze 0,7 százalékkal került feljebb. Ezzel párhuzamosan általánosan kirajzolódó trend volt a növekedési részvényekből értékalapú részvényekbe való átsúlyozás, a Russell 1000 value részvénykosár 11,45 százalékos emelkedése mellett a növekedési papírokat felölelő indexpárja nulla közeli szinteken tartózkodik.

Plusz volatilitást hozhat az egyes eszközökben az Archegos Capital nevű family office, amely pénteken 19 milliárd dollárnyi részvény-pozíciót likvidált. A kereskedők azt találgatják, hogy maradt-e még eladni való papír, illetve egyesek szerint a túladottság jó vételi lehetőség az érintett részvényekben. Az is kérdés, hogy a technológiai részvények áresése beindít-e máshol is likvidálást, azaz mennyire egyedi ez az eset – mekkora tőkeáttétel ezen a piacon – , ebben az esetben a sztoripapírokban még további szakadás jönne.

Az olajpiac szempontjából érdekes lehet az OPEC+ csütörtöki ülése, amely során a májusi kitermelés célirányokat vitatják majd meg.

Végleges feldolgozóipari beszerzési menedzserindex adatok érkeznek szerdán. Már az előzetes olvasat alapján is elmondható, hogy a gyáripari aktivitás segítette az emelkedést a korlátozások által sújtott szolgáltató szektorral szemben, a kettő közötti divergencia továbbra is élesen kirajzolható.  A várakozások szerint a Eurozóna feldolgozóipari PMI értéke az előző becslésnek megfelelően 62,4-en alakulhatott, amely az index számításának kezdete óta nem látott magas szint.

Inflációs számok is érkeznek az öreg kontinensről, az Eurozóna fogyasztói árindexe 0,9 százalékról 1,4 százalékra nőhetett, amelyet az üzemanyagár emelkedése segíthetett.

A fokozott oltási program és a korlátozások feloldása élénkíthette az amerikai gazdasági aktivitást, amely a munkaerő-piaci adatokban is tükröződhet. Az elemzők hónapok óta nem látott visszapattanást várnak a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak változásában, amelyben ismét a szolgáltató szektor dominálhat (a februári adatokkal párhuzamosan).