Pozitív meglepetést hozott az Eurozóna BMI indexe

Kisebb meglepetést okozva növekedési tartományba kapaszkodott az Eurozóna gazdasági aktivitása márciusban a Markit Intézet előzetes számai alapján. A Kompozit beszerzési menedzserindex a februári 48,8-ról 52,5-re ugrott, amely 2020 júliusa óta nem látott magas érték. Az elemzők 49,1-es indexértéket prognosztizáltak. Ezen belül erős volt az új megrendeléseket mérő mutató, amely a negatív trendet megtörve 52,6-ra kapaszkodott fel a februári 49-ről.

Közelebbről nézve továbbra is a gyáripari aktivitás segíti az emelkedést a korlátozások által sújtott szolgáltató szektorral szemben, a kettő közötti divergencia továbbra is élesen kirajzolható. A feldolgozóipari beszerzési menedzserindex a index számításának kezdete óta nem látott magas szintekre, 62,4-re pattant az előző havi 57,9 és a várt 57,6-os indexértékkel szemben. Ezen belül az új megrendeléseket mérő mutató is historikus csúcsokat ért el, amely már kilencedik hónapja tartózkodik az emelkedés/csökkenés határát jelző 50-es érték felett.

A szolgáltató szektor beszerzési menedzserindexe immár hetedik hónapja mutatja a zsugorodás jeleit, habár a 48,8-as előzetes olvasat 2020 augusztusa óta nem látott magas érték, és meghaladja a várt 46-os prognózist is. A költségek növekedésével párhuzamosan a szolgáltató cégek valamivel több, mint egy év után először emeltek árat, az output árindex 48,1-ről 50,8-ra emelkedett.

Ugyanakkor a szélesebb körben romló európai járványkép, a vakcina hiánnyal küzdő kaotikus oltási program újabb korlátozások bejelentését vonta maga után a hónap végéhez közeledve, így e tekintetben a végleges számok és az áprilisi adatok teljesebb képet nyújthatnak a tömb országainak egészségi állapotáról.

Eurozóna PMI, március, előzetes (Forrás: Bloomberg)

Eurozóna PMI, március, előzetes (Forrás: Bloomberg)