Növekvő volatilitás, sáv alján a DAX

Trump növekvő esélyeivel párhuzamosan a befektetők láthatóan csökkentik a kockázati kitettséget, az opciós volatilitás megugrásából látható, hogy keményen veszik a put opciókat a piaci szereplők, így pár nap alatt a kereskedési sáv aljára esett a DAX index is. 10200 pont környékét érdemes figyelni, majd a 10000 pontos szintet, utóbbinál húzódik a 200 napos mozgóátlag és egy fontos technikai szint is egyben, ha ez is törne, sok romolhatna a technikai kép, de egyelőre még mindig él a sávkereskedés.

DAX index

DAX index napi grafikon (Forrás: Reuters)

DAX index napi grafikon (Forrás: Reuters)

Amerikában is tovább tartott tegnap a sell-off, így megközelítette az SP500 index a 2082 pontnál található 200 napos mozgóátlagot. Technikailag, ha ez a szint is törésre kerülne, akkor a 2025-2000 pontos sávban találhatna fontosabb támaszt.

SP 500

SP 500 napi grafikon (Forrás: Reuters)

SP 500 napi grafikon (Forrás: Reuters)

Érdemes egy pillantást vetni a VIX indexre is, ismét kibillentették a nyugalmi állapotból a piacokat, így a VIX index is közelíti a kereskedési sáv tetejét. Amennyiben 25-30 pont környékére emelkedne a VIX index, akkor érdemes lehet a volatilitás csökkenésére fogadni, a történelmi minták azt mutatják, hogy előbb-utóbb mindig megnyugszik a piac és lecsökken a volatilitás, ezzel azonban érdemes lehet megvárni még az amerikai elnökválasztást, nem szabad kizárni egy nagyobb kilengés esélyét sem.

VIX index

VIX index napi grafikon (Forrás: Reuters)

VIX index napi grafikon (Forrás: Reuters)

A volatilitás csökkenésére játszó ETF: SVXY

SVXY napi grafikon (Forrás: Reuters)

SVXY napi grafikon (Forrás: Reuters)

 

A jövő keddi elnökválasztás előtt még vélhetően idegesek lesznek a piacok, ezt követően pedig a nagy kérdés természetesen, hogy melyik jelölt lesz a befutó. A piac azonban láthatóan ezúttal már komolyabban veszi Trump esetleges győzelmét, mint ahogy a brit népszavazás előtt tette a kilépést támogatókkal.