Nem maradunk a héten jegybankári impulzusok nélkül

A jegybankok játsszák a főszerepet a következő napokban, azon belül is a hét leginkább figyelt eseménye a FED kamatdöntő ülése lesz, miután a piacokat az utóbbi időben monetáris politikai lazítással kapcsolatos várakozások támasztották. A pénteki erős kiskereskedelmi adatsort követően annak valószínűsége, hogy a FED a héten az ollóhoz nyúl 28,3 százalékról 21,7 százalékra esett, míg a július vágáshoz továbbra is 85 százalékos valószínűséget rendel a piac. Ugyanakkor a friss gazdasági előrejelzésből, a dot-plot-ból és Jerome Powell sajtótájékoztatójából konkrét jelzések érkezhetnek szerdán a jövőbeni kamatpályáról.

Ezt követően sem maradunk jegybankári impulzusok nélkül, csütörtökön két szigetország, a Bank of Japan és a Bank of England döntéshozói is összeülnek, a piac mindkét esetben a laza monetáris kondíciók fenntartását várja. Utóbbi esetben fennmaradhat az idei kamatemelés lehetősége, amennyiben zökkenőmentesen tudnák levezényelni a EU-ból való elszakadást.

Ma veszi kezdetét az EKB szokásos három napos éves konferenciája a portugál Sintra városában, amely során tárgyalni fogják a jelenlegi monetáris politikai irányt és az esetleges szükséges további lépéseket. A felszólalók között lesz Mario Draghi EKB elnök, valamint Mark Carney is. Draghi utódlása továbbra is kérdéses, amelyet valószínűleg tárgyalni fognak az EU vezetői a csütörötkön kezdődő két napos EU-csúcson.