Nem lesz túl gyors az adóreform

A Trump-beszéd a Kongresszusban nem tartalmazott érdemi új bejelentést költségvetési és adópolitikai kérdésekben, konkrét számok sem hangzottak el, továbbra is általános, “masszív” adócsökkentésről beszélt, miközben az amerikai termelőket érő külföldi diszkriminációt is kiemelte. Elemzők szerint ez annak a jele, hogy a tervezett reformok gyakorlati megvalósítása jóval nehezebb és hosszabb, mint azt korábban tervezte, a politikai alkukon keresztül lelassul a végrehajtás.

Trump ugyanakkor engedékenyebbnek tűnik a bevándorlás kérdésében, a legalizáció lehetőségét látva a több millió, magát eltartani képes és bűncselekményt nem elkövető illegális bevándorló esetében. Itt sincs konkrétum és a kérdés politikailag rendkívül forró, de a gazdasági növekedés szempontjából fontos lépésről van szó. Korábban sokat megfogalmazták azt, hogy a nem rendezett jogi státuszú emberek kitoloncolása jelentősen rontaná a gazdaság potenciális növekedési ütemét.

Összességében a beiktatási beszédhez képest egy jóval pozitívabb üzenettel érkezett Trump, aki szerint “a kicsiben gondolkodás ideje lejárt”.