Negatív meglepetést okozott az amerikai kiskereskedelmi értékesítés adatsora

Egészen 14:30 percig visszafogott emelkedés tükröződött a piacokon, az európai régió 17 országának 600 részvényét tartalmazó részvénykosár, a Stoxx Europe 600 index negyedik napja kapaszkodott felfelé, valamint a tengerentúli határidős indexek is pozitív nyitást indikáltak.

A fordulatot az amerikai kiskereskedelmi értékesítési adatsor hozta el , amely váratlanul 1,2 százalékkal esett a tavalyi év utolsó hónapjában, amelyre 2009 december óta nem volt példa, amikor az amerikai gazdaság épp a gazdasági válságból igyekezett kikászálódni. A gyenge teljesítmény az amerikai történelem leghosszabb kormányzati leállásának tükrében talán nem lenne meglepő (egyébként épp emiatt kaptunk meg ilyen későn a decemberi adatot is), de a tényadat messze alulmúlja az elemzői konszenzus 0,1 százalékát.

A tételeket tekintve az online és a postai úton történő megrendelések 3,9 százalékkal estek – amely 2008 november óta a legnagyobb szakadás – a novemberi 2,8 százalékos bővülést követően, de hasonlóan gyenge képet festenek a ruházati célokra és a bútorokra fordított kiadások is. Az éttermi számlák 0,7 százalékos csökkenést mutatnak, valamint a hangszerek és a  könyvesboltok eladásai– amelyek az én személyes kedvenceim – 2008 szeptembere óta nem látott esést szenvedtek el.

Az adatközlést követően a Bloomberg felülvizsgálta az amerikai gazdaságról alkotott növekedési képét, a negyedik negyedéves GDP növekedési előrejelzését év/év alapon 2,9-ről 2,3 százalékra vágta, így 2018-ra 3 százalékos bővülést vár, szemben az előző 3,2 százalékkal.

Amerikai kiskereskedelmi értékesítés havi alakulása, szezonálisan kiigazított (Forrás: Bloomberg)

Amerikai kiskereskedelmi értékesítés havi alakulása, szezonálisan kiigazított (Forrás: Bloomberg)