Nagy az optimizmus még, de viharos lehet az évkezdet

Az amerikai részvénypiacra a jelenlegi szintekről továbbra is nehéz optimistának lenni. A FED tovább halad a kamatemelés útján, ez növelni fogja a jelentős adósságállományra fizetendő kamatokat is, ami a magas állami adósság miatt csökkentheti a fiskális élénkítés mozgásterét, nem is beszélve a republikánus vezetés ellenkezéséről.

Amerikai adósság

Amerikai adósság

A piac egy jelentős költségvetési élénkítést és növekedést árazott be, ha ez sérül (amire azért jó esély lehet), akkor jöhet a kijózanodás.

A dollár erősödése tovább tart, ez sérteni fogja a globális amerikai cégeket, ennek hatása érezhető lehet majd az eredményességben is. Kérdés, hogy az adócsökkentés hatása ezt mennyire tudja kompenzálni (feltéve ha tényleg lesz), de könnyen lehet, hogy picit elszaladtak a piaci várakozások, aminek nehéz lesz megfelelni.

A különböző szentiment indikátorok lassan extrém optimizmusról árulkodnak, miközben nagyon sok pénz ment be amerikai részvényekbe, ki vannak már tömve részvényekkel és a legtöbb elemzőház csak egy irányt tud már elképzelni, ez azért óvatosságra int.

A VIX továbbra is nagy nyugalomról árulkodik még, miközben az amerikai 10 éves hozam már 2,6% felett járnak. A Goldman szerint pl. 2,75 % körül már negatív lesz az árazásra, ez a szint érezhetően közel került.

VIX napi grafikon (Forrás: Reuters)

VIX napi grafikon (Forrás: Reuters)

Elképzelhető, hogy az év végéig még megtámasztják a piacokat, de nagyon érik egy tavalyihoz hasonló forgatókönyv és egy masszív eséssel kezdhetjük az évet, melynek egyik katalizátora lehetne a jüan gyengülése. A fejlődő piaci és amerikai shortok jók lehetnek majd, miközben Európa relatív felülteljesíthet.

A legnagyobb kérdés, hogy a kötvényből részvénybe átsúlyozás meddig tarthat, ha ez tovább folytatódna, az segíthetne a részvényeknek, de a fák sem nőnek az égig.