Mozgalmas napok elé nézünk

A globális járványhelyzet továbbra is kiemelt figyelemnek örvend: a hétvégén javuló amerikai esetszámok érkeztek, az új fertőzöttek, de főként a növekedési szempontból kórházban ápoltak száma is csökkent. Az oltási program is lassul, néhányan már országos szinten is vakcinatöbbletre számítanak két héten belül. Nyájimmunitás így szinte bizonyosan nem lesz, az esetszámok azonban kordában lesznek tarthatók a mostani trendek alapján.

Miközben Japánban Tokyo, Osaka és az ország egyéb területein ismét rendkívüli állapotot hirdetettek meg a növekvő esetszámok miatt, Európában tetőzést láthatunk. Járványügyi szempontból a világot most leginkább az elszálló indiai esetszám foglalkoztatja, miközben több más ázsiai országban is romlik a helyzet, az USA növekedési képe így megint relatív erős lehet.

Az amerikai jelentési szezon legsűrűbb hete elé nézünk, a következő napokban az S&P 500 index 180 komponense teszi közzé friss eredményeit, amelyen belül a FAAMG névre hallgató Facebook (szerda), Apple (szerda), Amazon (csütörtök), Microsoft (kedd) és az Alphabet (kedd) örvend kiemelt figyelemnek. Rajtuk kívül is érkeznek említésre méltó nevek, a teljesség igénye nélkül a Tesla, a Twitter, a McDonald’s és a GE számait is megismerhetjük.

A héten tartja a FED Nyíltpiaci Bizottsága a soron következő kamatdöntő ülését, ahol a várakozások szerint változatlanul hagyják a jelenlegi kamatszinteket. A szerdai döntést követően Jerome Powell FED-elnök magyar idő szerint 20:30 perckor kezdődő sajtótájékoztatójából kereshetünk újabb jelzéseket, habár a konszenzus szerint a Fed elnök megerősíti a korábbi kommunikációt, amely szerint az infláció jelenlegi megugrása átmeneti jellegű.

És ha már inflációs adatok: pénteken érkezik a FED döntéshozói által preferált inflációs mutató a PCE maginfláció, amely 1,8 százalékra emelkedhetett márciusban év/év alapon.

A Bank of Japan is kedden tartja kamatdöntő ülését: a várakozások szerint a döntéshozók nem módosítanak az irányadó kamatszinten, ugyanakkor betekintést nyerhetünk az eszközvásárlási program márciusban bejelentett rugalmasabb keretrendszerének hatásmechanizmusába.

Új információk érkezhetnek Biden „American Families Plan” programjáról és a tervezett adóemelésekről, amelyről az elnök szerda este árulhat el részleteket a Kongresszus előtt. Az adóemelés múlt heti bejelentése hozott némi turbulenciát a csütörtöki kereskedés során.

A dohányipari cégeknek a csütörtöki nap lehet izgalmas, a várakozások szerint az FDA akkor teszi közzé állásfoglalását a mentolos cigarettákkal kapcsolatban, amelyet a fekete dohányos lakosság 86 százaléka használ. A kritika szerint a mentol csökkenti az irritációt, amely révén könnyebb rászokni és nehezebb letenni.

A várakozások szerint az amerikai gazdasági növekedés gyorsulhatott az első negyedévben, miután mind a háztartások, mind a vállalkozások kezdenek talpra állni a pandémia okozta gazdasági sokkból. Az előrejelzés szerint az amerikai évesített GDP 4,9 százalékos növekedést érhetett el az év első három hónapjában, szemben az előző 4,3 százalékkal.

Ezzel szemben az Eurozóna gazdasága ismét recesszióba fordulhatott a pandémia által sújtott első negyedévben: az előző 4,9 százalékos év/év alapú GDP csökkenést követően 2 százalékkal zsugorodhatott a tömb országának gazdasági tortája.

A februári fagyok miatti fogyasztási kiesés, a korlátozások feloldása és a stimulus csekkek beérkezése révén várhatóan mind a személyes jövedelmek, mind a költések megugrottak márciusban az Egyesült Államokban.

Hazai színtéren a holnapi MNB kamatdöntő ülése dominál, ahol várhatóan mind a kamatszint, mind a korábbi kommunikáció megerősítésre kerül. Erősen indult a szombati terasznyitás, ennek függvényében a következő időszak járványügyi statisztikája is kiemelt figyelemnek örvend amellett, hogy várhatóan szerda körül érkezhetnek az újabb enyhítések (amennyiben az oltottak száma eléri a 4 millió főt).

A hét eseményei (Forrás: Bloomberg)

A hét eseményei (Forrás: Bloomberg)