Mozgalmas hét elé nézünk karácsony előtt

A makronaptárra tekintve ezen a héten sem fogunk unatkozni, több fontos adat és esemény miatt izgulhatunk az előttünk álló napokban. Ugyanakkor a legnagyobb várakozást minden bizonnyal a FED kamatdöntő ülése és a kínai elnök kedd hajnali beszéde övezi.
Pénteken több olyan adatsor is napvilágot látott, amely ismét reflektorfénybe helyezte a globális növekedési félelmeket, kockázatkerülés felé terelve a piaci szereplőket. Mindez a romló technikai képen is tükröződik, az S&P 500 index pénteken 2600-as szint alatt – május óta nem látott mélyponton – zárta a napot.

Fontos hét ez a kínai gazdaság számára is: a Bloomberg információi szerint december 19. és 21. között tartja a kínai vezetés az  éves gazdasági konferenciáját, amely keretében meghatározzák a következő év gazdaságpolitikai irányát. Emellett a gazdasági nyitás 40. évfordulója alkalmából Xi kínai elnök kedd hajnalban jelentős beszédet fog tartani, amely során – a lassuló gazdasági kép fényében – többen gazdasági stabilizációs lépések bejelentésére számítanak.

A piac már biztosra veszi az idei negyedik kamatemelést a szerdai FED ülést követően, amely során az irányadó ráta a 2,25-2,5 százalékos sávba emelkedhet. Kiemelt várakozás övezi a magyar idő szerint este 8 óra 30 perckor kezdődő Jerome Powell FED-elnök sajtótájékoztatóját,  amely során  – a lassuló globális növekedési kép tükrében – a piaci szereplők friss jelzéseket kereshetnek a jövő évi kamatpályával kapcsolatban. Ugyancsak szerdán kerül  publikálásra a FED tagok jövőbeni kamatemelési várakozását tükröző dot-plot is: míg a monetáris politikai döntéshozók legutóbb további három kamatemelést prognosztizáltak 2019-re, addig a piac a globális növekedési félelmek fényében visszafogottabb kamatemelési ciklust vár, amely egyes várakozások szerint jövőre véget is érhet. A piac igazolva látta ezt a prognózist Powell legutóbbi beszédében is, amelyben elmondta, hogy az egyensúlyi kamatlábat már közelinek látja.

Ezt követően sem maradunk jegybanki impulzusok nélkül: a Bank of England csütörtökön tartja soron következő kamatdöntő ülését, amely során sem az irányadó ráta szintjén, sem az eszközvásárlási program volumenén nem várható változtatás. 2017 novembere óta eddig kétszer hajtott végre emelést a jegybank, ugyanakkor a Brexit közelgő határidejének árnyékában nincsenek egyszerű helyzetben a monetáris döntéshozók a jövőképet illetően. Mindazonáltal az inflációs nyomás enyhülhetett novemberben, amelyet a szerdai friss adatsorok is megerősíthetnek. Az Uniótól való elszakadás körüli friss fejlemények ugyancsak piacmozgató hatással bírhatnak a hét során.

Az elmúlt időben több vegyes véleményt hallhattunk a japán jegybankároktól a “szuper-laza” monetáris politikai irányról. Egyes megszólalások szerint ez tartósan nem fenntartható, és az alacsony kamatszint az olyan kamat érzékeny szektorok profitabilitását, mint a bankszektor jelentősen sértheti, amely egy közelgő irányváltást vetített előre. Ugyanakkor a növekedési félelmek itt is érezhetőek, ezt figyelembe véve a jegybankelnök, Haruhiko Kuroda úgy nyilatkozott, hogy szigorításról jelenleg szó sem lehet. Ennek a hátterérben ülnek össze Bank of Japan döntéshozói csütörtökön, amelyet Kuroda sajtótájékoztatója követ. Habár kamatemelést nem várnak a piaci szereplők, a jövőbeni irányról tisztább képet kaphatunk a sajtótájékoztatót követően.

Donald Trumpnak és a Kongresszusnak öt napja maradt, hogy megállapodjanak a kormányzat működését finanszírozó törvénnyel kapcsolatban, elkerülve ezzel a kormányzat átmeneti leállását. Az ütközőpont a mexikói határ kérdése, míg Trump 5 milliárd dollárt követel a déli határt védő fal építéséhez, a demokraták erre a célra nem akarnak 1,37 milliárd dollárnál többet átcsoportosítani. Trump korábban úgy nyilatkozott, hogy boldogan leállítja a kormányzatot, amennyiben követelése nem kerül elfogadásra.