Mire figyeljünk a héten?

Eseménydús hetet tudhatunk magunk mögött Brexit téren, miután a May terv (ismét) és a megállapodás nélküli elszakadás elutasításra került, valamint a brit parlament képviselői megszavazták a Brexit határidő elhalasztásának kérelmét. Eközben Theresa May a hétvége folyamán arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem kerül elfogadásra a megállapodás, az egész Brexit folyamat meghiúsulhat, igyekezve a szavazást követően is támogatókat gyűjteni maga köré. Amennyiben törekvései sikeresnek bizonyulnak, a héten jöhet még egy szavazás, amelynek azonban nincs konkrét dátuma, de várhatóan a csütörtökön kezdődő két napos csúcstalálkozó előtt jöhet (ha jön).  Kérdés, hogy ez elég lesz-e, a tervet támogatók óvatos optimizmussal nyilatkoztak erről.

Ebben a viharos környezetben fogja megtartani a Bank of England a soron következő kamatdöntő ülését, amely esetben a piac egyöntetűen (9-0 arányban) azt várja, hogy a monetáris döntéshozók nem változtatnak az irányadó kamaton. Ugyanakkor a makronaptárra tekintve munkaerő-piaci, inflációs  és kiskereskedelmi értékesítési adatok is érkeznek, amelyből friss jelzéseket kaphatunk a gazdaság egészségi állapotával kapcsolatban.

Március 21-én veszi kezdetét az EU soron következő, két napos csúcstalálkozója, amely során csütörtökön az EU27-ek a brexitről, és a határidő esetleges kitolásáról fognak tárgyalni. Pénteken az EU gazdasági bázisának megerősítése (egységes piac, tőkepiaci unió, digitális politika, iparpolitika, kereskedelempolitika), az éghajlatváltozás és a külkapcsolatok lesznek a fő téma, amely keretében előkészítik az április 9-én tartandó EU-Kína csúcstalálkozót is.

A tengerentúli piacok felé fordítva tekintetünket, a FED szerdai kamatdöntő ülése lehet a figyelem középpontjában, amelyet Jerome Powell FED-elnök sajtótájékoztatója követ. Míg a várakozás szerint az FOMC változatlanul hagyja a jelenlegi irányadó kamatszintet, a mérlegfőösszeg normalizációjának menetrendjével kapcsolatban friss részletek érkezhetnek. Powell a kongresszusi meghallgatásán már jelezte, hogy ezt az idei évben le akarják állítani. Szerdán ugyancsak közzéteszik az FOMC-tagok gazdasági növekedés és a kamatpályával kapcsolatos előre jelzését (az úgynevezett dot plot-ot), amely minden bizonnyal az idei évre már nem (vagy maximum még egy ) kamatemelést fog prognosztizálni.

A fejlődő piacokat támogathatja, ha a piacbarát FED továbbra is a kivárás mellett foglal állást a további kamatemelés tekintetében. Továbbá a brazil jegybank a szerdai kamatdöntő ülésén várhatóan változatlanul 6,5 százalékon hagyja az irányadó rátát, a piac az azt követő kommunikációra figyelhet, miután több jegybank is jelezte már, hogy kivár a további emeléssel.

Adatfronton mozgalmas nap elé nézünk a hét utolsó napján, a Markit intézet pénteken teszi közzé előzetes márciusi beszerzési menedzserindex adatsorát. Miután az Eurozóna feldolgozóipara februárban 2013 júniusa óta nem látott szintekre esett, márciusban némileg javulhatott a kép, azonban a mutató továbbra is 50 pont alatt alakulhat, amely csökkenést jelent. Habár a szolgáltatóipari aktivitás némileg mérséklődhetett, a kettejük súlyozásából képzett kompozit mutató egytized ponttal javulhatott. Ezzel szemben a várakozások szerint az amerikai gazdaság minden téren javulhatott márciusban.

A kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos újabb fejlemények ugyancsak hatással lehetnek a nap közbeni mozgásokra. Miután múlt héten a Trump-Xi találkozó áprilisra való elhalasztásának híre megjelent, hétvégén egy kínai lap szerint ez júniusra tolódhat, amely tükrözi, hogy több kritikus kérdésben még nem sikerült megállapodni a feleknek. Ez óvatosságra intheti a piaci szereplőket.