Mire figyeljünk a héten?

Globálisan leforduló járványgörbével nézünk május elé, miközben az indiai járványhelyzet sajnos továbbra is elkeserítő. A hivatalos indiai esetszám 400 ezer körül stagnál az elmúlt napokban, ennek alapján a járvány ottani tetőzése is elképzelhető. A különböző variánsok megjelenése és terjedése továbbra is kiemelt figyelemnek örvend, miközben a brazil törzs Dél-Amerikában terjed, az indiai variáns már elérte Kínát és Izraelt is. Izrael tekintetében a Pfizer vakcinájának komoly erőpróbája jöhet.

Március után egy újabb erős hónapot zárhat az amerikai munkaerő-piac: a Bloomberg prognózisa alapján 950 ezer fővel bővülhetett a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, miközben egyes elemzők akár egy milliós vagy annál nagyobb bővülést is elképzelhetőnek tartanak. A munkanélküliségi ráta 6 százalékról 5,8 százalékra csökkenhetett. A növekvő inflációs várakozások fényében a bérek alakulását is szorosan követhetik a piaci szereplők.

Habár múlt héten letudtuk az amerikai jelentési szezon legsűrűbb hetét, a napokban is több tucat vállalat teszi közzé negyedéves eredményszámait. A General Motors, az Uber, a Draftkings és a Beyond Meat mellett kedden a Pfizer, csütörtökön a Moderna számait ismerhetjük meg.

Powell múlt heti, galamb hangvételű sajtótájékoztatóját követően számos FED döntéshozó fog beszélni a napokban. Ezen belül a FED elnök ma esti gondolatait is figyelemmel kísérhetjük, ahol várhatóan megerősíti a múlt héten elhangzottakat, miszerint a gazdasági célok elérése miatt továbbra is fenn kell tartani a mostani eszközrendszert, valamint a kötvényvásárlási program volumenének visszavágása jelenleg még szóba se került a döntéshozók között.

Ezt követően sem maradunk jegybankári impulzusok nélkül: a várakozások szerint se a jelenlegi rekord alacsony kamatszinteken, se az eszközvásárlás volumen nem módosít a Bank of England döntéshozó bizottsága a csütörtöki kamatdöntő ülés során. Ugyanakkor friss növekedés előrejelzések érkezhetnek, a gazdaság újranyitásával párhuzamosan magasabb visszapattanást prognosztizálhatnak a második negyedévre. A februári prognózisuk szerint a brit gazdaság 5 százalékos növekedést érhet el idén, az előző majdnem 10 százalékos zuhanás után, amelyre több, mint 300 éve nem volt példa.

Míg a várakozások szerint a török infláció 17,3 százalékra ugorhatott áprilisban, a konszenzus szerint nem változtat a jelenlegi irányadó ráta szintjén (19%) a török jegybank az ugyancsak csütörtöki kamatdöntő ülés során.

Az áprilisi előzetes beszerzési menedzser indexadatok a stabil feldolgozóipari aktivitás mellett kisebb pozitív meglepetést okoztak, miután a szolgáltató szektor aktivitását mérő mutató 50 fölé tudta magát küzdeni. Várhatóan ezt erősítik meg a napokban érkező végleges adatsorok is.

Robosztus kereskedelmi számok érkezhetnek Kínából pénteken, a várakozások szerint mind az export és az import erős lehetett. Habár az export az előző értékhez képest némileg kisebb lehet, azonban ez elsődlegesen az erős év/év bázisnak köszönhető.

Pénteken a MOL és az OTP számaival itthon is elindul a jelentési szezon, amelyet pénteken zárás után a Waberers gyorsjelentése követ.