Megindult a font

Látványosan felpattant ma az angol font árfolyama, ami a pozícionáltság és a technikai kép alapján (ahogy korábban is írtuk) nem meglepő, ma azonban több fontos hír is segíti a brit deviza erősödését.

  • A brit felsőbíróság döntése alapján a parlament jóváhagyása szükséges, hogy a kormány élesítse a kilépést szabályozó 50. cikkelyt, így csökkent az esélye egy hard-Brexitnek, mivel a parlament vélhetően nem szavazná meg a kemény feltételekkel járó kilépést.
  • A délelőtt publikált szolgáltató szektor PMI 54,-5-re emelkedett, ezzel nem csak a várt 52,4-es értéket múlta felül, de január óta nem látott csúcsra is ért a mutató, azaz a konjunktúrában látványos javulás látható.
  • A brit jegybank is kamatdöntő ülést tartott, melyen nem változtattak a monetáris kondíciókon, ugyanakkor jelezték közleményben, hogy nem akarják tovább vágni a kamatot a font gyengesége és az emelkedő infláció miatt.

A GBPUSD egy hosszú aljazást követően látványosan felpattant, első körben 1,25-nél, majd 1,285-nél találhat fontosabb ellenállást a devizapár, a hírek, a technikai kép és a pozícionáltság alapján jó eséllyel tovább folytatódhat az erősödés.

GBPUSD

GBPUSD napi chart (Forrás: Reuters)

GBPUSD napi chart (Forrás: Reuters)

 

A font erősödésével párhuzamosan a jellemzően exportőrökből álló FTSE100 index is lefelé vette az irányt, a történelmi csúcsról lefordult az index, így egy poteniális dupla-csúcs is kilakulhat a grafikonon. Erős a korreláció a font és a FTSE100 között, így amennyiben tovább tart a font erősödése, a brit index is lefelé tarthat.

FTSE100

FTSE100 napi chart (Forrás: Reuters)

FTSE100 napi chart (Forrás: Reuters)