Ma sem unatkoztunk az olaszok mellett

Az olasz piacon már tegnap is tüzes hangulat uralkodott a múlt héten bemutatott költségvetési tervnek köszönhetően, amelyre az alsóház költségvetési bizottság fejének ma reggeli rádióinterjúra újabb olajat öntött: elmondása szerint a fiskális problémák saját devizával megoldhatóak lennének, valamint  amennyiben az EU nem fogadja el a jelenlegi költségvetési tervet – amely 2,4 százalékos deficittel számol – 3,1 százalékos deficitcélt is kitűzhetnek. Ennek köszönhetően az olasz eszközök vezetésével eladói hullám indult el az európai piacokon, míg az olasz 10 éves állampapírhozam  kockázati felára ismét 300 bázispont fölé ugrott.

A nap első felében volt még némi verbális adok-kapok az öreg kontinensen, miután Juncker az olasz helyezet kapcsán a görög válsággal húzott párhuzamot, Matteo Salvini kijelentette, hogy Olaszországban senki nem hiszi el az Európai Bizottság elnökének fenyegetését.

Végül Olaszország feladta fél napos szélmalomharcát, Claudio Borghi reggeli interjúját követően kijelentette, hogy nincs tervben az euró elhagyása, ugyanakkor ragaszkodnak a 2,4 százalékos deficitcélhoz. Ezt követően az olasz piac némileg normalizálódott, a FTSE MIB Index 0,23 százalékos csökkenéssel búcsúzott.

Visszatekintve a feszültség szeptember 27-én hágott a tetőfokára, miután a nap végén bemutatott költségvetési terv 2,4 százalékos deficittel kalkulál, szemben az EU által preferált 2 százalék alatti szinttel, illetve Giovanni Tria gazdasági miniszter által célzott 1,6 százalékkal. Ezzel kapcsolatban már nap közben érkeztek baljós előjelek, az olasz sajtó a terv bemutatásának elhalasztását és Tria esetleges lemondását is megszellőztette.

Zárásképp vessünk egy pillantást a 10 éves olasz állampapírhozam elmúlt időszaki szárnyalására:

 

Az olasz 10 éves állampapírhozam alakulása

Az olasz 10 éves állampapírhozam alakulása