Letörőben a banki index, mutathatja a piac irányát is?

Nem fest túl szépen az amerikai banki index. Az amerikai elnökválasztás után belehitt a piac abba, hogy jelentősen javulhat a bankok eredményessége a dereguláció, fiskális élénkítés és az emelkedő infláció miatti magasabb kamatkörnyezet eredőjeként. Az elmúlt hónapokban azonban már láthatóan óvatosabbá vált a piac, véleményünk szerint inkább túlzóak ezek a várakozások, amit beárazott a piac, miközben, ahogy korábban is írtunk róla a fiskális élénkítés kapcsán komoly akadályokba ütközhet Trump.

Közel másfél hónapja egy szűkebb kereskedési sávba szorult be a banki index, melyből letört a tegnapi nap folyamán, annak ellenére, hogy a banki jelentések nem lettek rosszak. A Trump-rally egyik vezető szektora a bankszektor volt, elképzelhető, hogy a piac irányát is mutathatja a következő napokban.

Pénteken kerül beiktatásra az amerikai elnök, ezt követően pedig jöhetnek a tényleges intézkedések is. Ha nem tud megfelelni az elnök a vele szemben támasztott felfokozott várakozásoknak, akkor ez profitrealizálást fog eredményezni a piacokon.

Amerikai banki index (Forrás: Bloomberg)

Amerikai pénzügyi ETF (Forrás: Bloomberg)