Kockázatkezelés

Ha van téma, amiről rengeteget tanultunk az elmúlt több mint két évtizedben, akkor az a pénzügyi vagyoneszközök és azok piacainak összefüggésében értelmezett kockázat természetének megértése.

Gazdagabb, érdekesebb, és szerteágazóbb probléma ez annál, minthogy egyszerűen bonyolultnak nevezhessük, az alábbi pár gondolat tehát még csak vázlatosan sem lehet alkalmas arra, hogy továbbadjuk a kockázatok megértésével és kezelésével kapcsolatos tudásunkat. A kockázatkezelés témája azért kapott kitüntetett helyet ezen az oldalon, hogy mindenki számára világos legyen: pénzügyi vagyoneszközökkel aktívan kereskedni nem játék, szigorú szabályok betartását, önmagunkkal szembeni betartatását követeli meg.

 

 

A trading.con.hu oldalon közzétett kereskedési javaslataink rövid távú ötletek, tehát az adott instrumentumok árfolyamának, cserearányának rövid idő alatt bekövetkező, lényeges elmozdulására, ennek lehetőségére építenek. Ez vagy bekövetkezik, vagy nem, ha igen, akkor vagy az általunk várt irányban, vagy nem. Az ilyen típusú, a technikai elemzésre, a hírfolyam, a piaci szentiment alakulására, a szélsőséges értékeket felvevő piaci pozícionáltságra alapuló kereskedés során mi mindig, minden esetben, kivétel nélkül alkalmazzuk a “stop loss” megbízásokat a pozíció, illetve a kereskedési tőke védelmére. Valamennyi javaslatunk csak és kizárólag a mellé ajánlott, azonnal betett „stop loss” megbízással értelmezhető szakmailag.

A “stop loss” megbízás-t soha nem vonjuk vissza, amíg a pozíció nyitott, csak a pozíció lezárásával egyidejűleg tesszük ezt meg. Soha nem növeljük a pozíción elszenvedhető kalkulált maximális veszteséget, a “stop loss” eltolásával a pozíció szempontjából kedvezőtlen irányba, ellenben a pozíción elért pozitív eredmény védelme érdekében gyakran módosítjuk a stop szinteket a pozíció számára kedvező irányban.

A “stop loss” kivétel nélkül minden esetben történő alkalmazása ugyanakkor soha nem vonhatja el a figyelmünket az úgynevezett “gap kockázat” fontosságáról: ha kereskedési időn kívül, vagy extrém volatilitással, vagy extrém forgalommal mozdul el egy instrumentum árfolyama, akkor a “stop loss” sem véd meg a súlyos, nem kalkulált veszteségektől – a pozíció helyes, konzervatív méretezése tehát a kockázatkezelés alapkérdése.

Az aktív kereskedéssel kapcsolatos kockázatok kezelése terén azonban a legfontosabb szabály kevésbé technikai, mint inkább emberi természetű: akinek nem való, az ne tegye! Aki nem tűri a kockázatot, az ne vállalja. Aki nem fogadja el, hogy az aktív kereskedés rendszeresen eredményez veszteséges ügyleteket is, az fogadja el, hogy az aktív kereskedéssel elérhető profit nem az ő lehetősége. Ahogy a tanácsadói munkánkban is mindennapos, hogy lebeszélünk egy ügyfelet az aktív kereskedésről, miközben az ellenkezője sosem fordul elő, úgy ezen a felületen sem mondhatunk mást: professzionális segítséggel vagy egyedül, csak az kereskedjen, aki ismeri és érti az így felvállalt kockázatok természetét.