Kitöréssel próbálkoznak az európai indexek

Az elmúlt hónapokban látott kereskedési sávból felfelé próbálnak ma kitörni az európai részvénypiacok, egyelőre még nem dőlt el, hogy sikerül-e, érdemes ugyanakkor figyelni, nagyobb esélye van jelenleg a további emelkedésnek.

Masszívan alulpozícionáltak a befektetők Európában, rengeteg pénz kiáramlott innen, miközben a múlt heti Merrill felmérés szerint a készpénzállomány is magasra emelkedett, ami a gyenge euróval párhuzamosan segítheti az európai részvények emelkedését. A szezonalitás is a részvények mellett szólna, az elmúlt harminc évben átlagosan 3,6 százalékos emelkedést hozott az év utolsó 50 kereskedési napja.

Pozitívan hathat továbbá a ma délelőtt érkezett európai PMI adatsor is, mely a konjunktúra további javulását konfirmálta, különösen erős volt a német mutató, ami segítette az Eurózóna egészét is, így a növekedési oldalról meg van támasztva a piac.

Európai PMI (Forrás: Concorde, Bloomberg)

Európai PMI (Forrás: Concorde, Bloomberg)

Chart alapján a DAX index esetében, ha túljutna a 10 800 pontos szinten, akkor a következő fontosabb megálló a 11 400-11 500 pont közelében lehetne, majd a 12 000 lehetne egy fontosabb szint. Korábban már írtunk róla, hogy pozitív a DAX technikai képe, inkább az emelkedés a favorizált irány.

DAX napi chart (Forrás: Reuters)

DAX napi chart (Forrás: Reuters)

A Euro Stoxx 50 is bíztatóan fest, a csökkenő trendvonalát megtörte az index és egy dupla alj formációból készül felfelé indulni, miután a 200 napos mozgóátlag fölé küzdötte magát. Chart alapján első körben egy 10-15 százalékos emelkedés is benne lehet, az év végéig jó eséllyel megvehetik az alulpozícionált európai piacokat.

Euro Stoxx 50 (Forrás: Reuters)

Euro Stoxx 50 (Forrás: Reuters)