Jöhet a dollárerő?

Míg a tavalyi évben trendszerű emelkedés volt látható az EURUSD devizapárban, addig az idei évben nem mutatott érdemi irányt, lényegében egy szűk 300 pontos sávba szorult be közel 4 hónapja a világ legjobban figyelt devizapárja.

Számos tényező feszül egymásnak, amik egymást ellentételezve egy oldalazó piacot eredményeztek.

Az euró mellett szól a magas fizetési mérleg többlet, ami hasonlóan a forint piacán látott folyamathoz, egy felértékelődési nyomás alá helyezi az európai fizetőeszközt minden más változatlansága esetén. A monetáris politika továbbra is extrém laza, igaz látszik némi változás a retorikában, az idei évben várhatóan kivezetik az eszközvásárlási programot, ezt követően pedig 18 hónapos időhorizonton kamatemelések is várhatóak.

Az európai gazdasági teljesítmény sokat javult az elmúlt években, ugyan tavasszal látszik egy kisebb lassulás, de a növekedés összességében továbbra is erős. Amerikához képest egy korábbi ciklusban jár a növekedési szakasz, sokan ennek is tulajdonítják az euró erejét.

Amiről mindenki beszél a dollár esetében, az ikerdeficit kérdése, azaz a külkereskedelem és a költségvetés is hiányt mutat és sokak szerint emiatt teljesít ilyen gyengén az amerikai deviza. Az érem másik oldalán ugyanakkor az USA növekedésével továbbra sincsen nagy gond, bár a politika bizonytalanság növekedett a kereskedelmi háború kérdésével, de annak inkább dollárerősítő hatást kéne eredményeznie a javuló külkereskedelmi mutatók miatt.

Amiről kevesebben beszélnek az a jelentős hozamkülönbözet, a rövid oldali hozamok emelkedése miatt már megközelítette a 3 százalékot swap differencia, azaz egyre kevésbé éri meg az eurót tartani, miközben a dollár hozama szemmel láthatóan vonzóbb lett. A monetáris politikai divergencia is fokozódhat idén, a FED minimum 2, de akár 3 alkalommal is emelhet az alapkamaton.

A pozícionáltság kontraindikátorként jelenleg inkább a dollár mellett szólna, sok éves mélyponton áll a dollár short és abszolút csúcs közelében az euró long pozícionáltság.

Láthatóan számos tényező áll egymással szemben pro és kontra, az irány még egyelőre nem dőlt el, technikailag nézve 1,22-1,25 között kereskednek a devizapárral. A mai EKB ülés után lefelé próbál törni a kereskedési sávból, így jó eséllyel közép távon erősebb dollárra lehet készülni.