Ismét 10000 alatt az OTP – Merre tovább?

 

Az OTP kedden a bűvös 10 ezer forintos szintet letörve 9860 forinton búcsúzott. Szerény, nem reprezentatív megfigyelésem alapján, ilyenkor egyre gyakrabban kerül elő az a gondolat, miszerint „érdemes lehet megpróbálkozni vele”, mert hát „úgyis visszahúzzák” mivel ennél nyilván „többet ér”. Ez nem ismeretlen jelenség, így működnek ezek a mentális horgok.

De nézzük csak meg közelebbről. A fundamentumok oldaláról tekintve a Bloomberg által összegyűjtött elemzők átlagos célára 12201 forint, amely alapján cirka 23,7 százalékos felértékelődési potenciál van a hazai bankpapírban. Ennél a pontnál a kedves olvasó mutatóujja minden bizonnyal már egyre gyakrabban suhan el a „buy” gomb fölött.

Az árfolyamgrafikonon madártávlatból jól látható, hogy a bankpapír 2015-ben indult útjának 3500 forint környéki szintekről. Voltak nehezebb időszakai, de a 200 napos mozgóátlag megbízható támaszként funkcionált. Ez a stabilitás tört meg májusban, amely során a hó végére egészen 9510 forintig visszaütötték a papírt. Innen gyorsan visszahúzták, de a 10500-as szinttel nem bírtak a vevők, ismét lefordult, és elérkeztünk történetünk jelenébe. Személy szerint nem szeretem a fordulókat megelőlegezni, de be kell látnom, hogy technikailag is van a sztoriban fantázia: ha megközelítené az előző mélypontját, egy forduló jelzés esetén a mélypont alá betett stoppal egy vonzó hozam/kockázat aránnyal rendelkező pozíció képe rajzolódna ki.

 

OTP (forrás: Bloomberg)

OTP (forrás: Bloomberg)