Hogyan profitálhatunk a volatilitás megváltozásából?

Rég volt már ilyen alacsony az amerikai részvénypiac volatilitása, az elnökválasztás után kialakult eufória eredményeként az elmúlt napokban ismét egy számjegyűre csökkent a VIX index értéke, erre több, mint 10 éve nem volt példa.

A volatilitás egy befektetés kockázatának a mérőszáma, a múltbeli vagy a várható hozamok változékonyságát mutatja, azaz minél alacsonyabb az értéke annál kisebb az árfolyamok kilengése. A befektetők által leginkább figyelt VIX index a jövőre vonatkozó volatilitás mérőszáma, melyet az S&P 500 indexre vonatkozó call és put opciókból számolnak. Egyfajta félelem-indexként is tekinthetünk a VIX-re, minél magasabb az értéke annál nagyobb a bizonytalanság, míg az alacsony érték nyugodt piacról árulkodik.

Trump megválasztása után a legtöbben a bankrallyról, a dollár erősödéséről és a kötvényhozamok emelkedéséről beszéltek, de érdemes megemlíteni, hogy rekord mennyiségű pénz áramlott a volatilitást shortoló stratégiákba is.

Befektetőként a volatilitás megváltozásából is profitálhatunk, ha valaki arra fogad, hogy ismét megnövekszik a bizonytalanság a piacokon, akkor várhatóan a VIX is emelkedi fog, ezt a VXX ETF-en keresztül lehet meglovagolni, míg ha arra számítunk, hogy alacsony marad a részvénypiac volatilitása, akkor az SVXY nevű terméken keresztül lehet ebből profitálni.

Egy másik sajátossága a voltilitást követő termékeknek, hogy jellemőzen emelkedő a VIX lejárati szerkezete, azaz a távolabbi határidők magasabbak, mint az azonnali piac. Ennek következtében a határidős átkötések miatt minden más változatlansága esetén a VXX értéke csökken, az SVXY pedig növekszik.

A volatilitás emelkedésére pont emiatt csak rövid távon érdemes spekulálni, a volatilitás csökkenésére fogadni azonban kifizetődő lehet hosszabb távon is, csak október óta közel a duplájára emelkedett az SVXY értéke. A jelenlegi szintek nem optimálisak a belépésre, de ha ismét megugrik egy historikusan is magasabb szintre a VIX index, akkor érdemes lehet a volatilitás csökkenésére játszani. Fontos kockázat, hogy amennyiben pánik hangulat alakul ki a tőzsdén gyorsan tud esni ez a termék, de ezeket a mélyebb korrekciókat lehet majd kihasználni a vételi oldalon.

VIX napi grafikon

VIX napi grafikon (Forrás: Reuters)

VIX napi grafikon (Forrás: Reuters)

 

SVXY napi grafikon

SVXY napi grafikon (Forrás:Reuters)

SVXY napi grafikon (Forrás:Reuters)