Hamarosan indul a gyorsjelentési szezon

Jövő héten Amerikában elkezdődik a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon. Emiatt az egyedi részvényekben növekedhet a volatilitás és akár jó beszállók is kialakulhatnak. A FactSet számait böngészve látható, hogy csak az eredményvárakozások drasztikusan csökkentek az S&P 500 esetében. Már csak 2,6 százalékos éves növekedést várnak az elemzők, holott szeptemberben még 8,4 százalékra számítottak. Általában optimisták az elemzők, és ahogyan közeledünk a jelentésekhez úgy csökkentik a prognózisaikat.

Ebben a csökkenésben nagy szerepe lehet a jelentősen erősödő dollárnak is. Az S&P 500-as cégek eredménye nagyjából 45 százalék körüli értékben származik USA-n kívülről, így érthető a pesszimizmus. 2013 végén 80-82 körül mozgott a dollár index, jelenleg viszont 92 körül található, de  szemmel látható, hogy az erősödés az év második felében indult, így a most megjelenő számokban már érzékelhető lesz a folyamat. A jelentésekkel együtt megjelenő cégvezetői kommentek is érdekesek lehetnek, mivel kiderülhet, hogy ki mennyire aggódik a dollár miatt.

Az olaj árának összeomlásával párhuzamosan az energiaszektor esetében is drasztikusan csökkentek a várakozások, szeptemberben még az S&P 500-nak megfelelő növekedést vártak, most azonban 17 százalékos lehet a visszaesés.

Dollár index heti grafikon

Dollár index heti grafikon

Bónusz grafikon:

Aswath Damodarantól származik az alábbi grafikon. A pénteken jelentő cégeknél gyakoribb az EPS és DPS várakozás csökkentése (persze a hét további napjain jelentő cégeknél is előfordulhat, hogy a piaci (elemzői) várakozásokhoz képest kisebb mértékben változtatnak a menedzserek a társaság prognózisain, így ekkor is bőven előfordulhat negatív árfolyamreakció).

image058