Gondolat a hó végéről: még szól a zene

Sok hedge fund november 30-án zárja az évet, az év eddigi szakaszában alulteljesítőek voltak, a mostani rallyban valószínűleg fontos szerepet játszanak a hedge fund vételek is (a retail és privát banki mellett), ugyanakkor kezdenek túlpozícionálttá válni a részvényekben a befektetők, ez látható volt a Merrill felmérésben is, azóta jó eséllyel már 5 százalék alá eshetett a készpénz arány. Tavaly decemberben 4,8 százalék volt, közelítheti már azt a szintet, ami inkább bearish jelzés.

Elképzelhető, hogy megpróbálják még megtámasztani november végéig a piacokat, de azért érdekes lenne, ha három ilyen esemény (FED, EKB, olasz népszavazás) mellett a VIX is tartósan ilyen alacsony szinteken maradna.

Az elmúlt hetekben felment a részvény és lecsökkent a kötvény arány, historikusan is magas a kettő közötti különbség, így a hónap utolsó napján (30.) már megkezdődhetne a korrekció a fix arányú alapok átsúlyozása miatt (megveszik a kötvényt és eladják a részvényt).

Továbbá tavaly decemberben is várta már a piac a kamatemelést, mégis tudott esni rá a részvénypiac. Elképzelhető, hogy valami hasonló lehet most is a forgatókönyv.