Fontos szinten támasztották be a DAX-ot

Pénteken látványos napon belüli fordulattal sikerült ismét a kereskedési sávba visszatérnie a DAX indexnek, melyet a negyedév első (német) kereskedési napján eddig további emelkedés követ. Fontos szinten fogták meg a német részvényindexet, a 2015 márciusa óta tartó csökkenő trendvonalát megtörte augusztusban, ennek a trendvonalnak a visszatesztjét láthattuk, így egyelőre továbbra is él a trendtörés, ami pozitív képet fest a jövőre nézve.

Egyelőre még egy kereskedési sávban mozog a német index 10 250 és 10 800 között, amennyiben sikerülne felfelé kitöretni a sávból, akkor jelentősebb tér nyílhatna meg az emelkedés előtt, első fontosabb ellenállást 11 500 pontnál találhatna.

A részvénypiaci emelkedés mellett szólhatna a szezonális hatás, az év egyik legerősebb hónapja szokott lenni historikusan az október. A javuló európai makrokörnyezet és a Deutsche Bank tőkehelyzetével és a fizetendő bírság összegével kapcsolatos aggodalom enyhülése is jelentős emelkedést válthatna ki, emellett szólhatna a magas short állomány.

Ugyanakkor több kockázat is nehezítheti az emelkedést, amennyiben a Deutsche Bank helyzete mégsem oldódna meg, romlana a pénzügyi szektorba vetett hit, vagy az amerikai elnökválasztás a pénzügyi piacok szempontjából kedvezőtlen irányt venne (azaz Trump győzne), az alááshatná az optimista képet.

DAX napi grafikon (Forrás: Reuters)

DAX napi grafikon (Forrás: Reuters)