Feszült a viszony az USA és Mexikó között, de más is érintett lehet

A jövő keddi USA-Mexikó elnöki megbeszélést végül lefújták a felek, miután a viszony túl problémássá vált kereskedelem-politikai és migrációs kérdésekben, ezek között az emblematikus falépítés költségei szerepeltek a médiában az első helyen. A kommentárok szerint a NAFTA szerződés megkötése óta nem volt ilyen feszült a két ország kapcsolata.
Trump szóvivője újságírókkal beszélt: a formálódó adópolitika alapján a mexikói importra kivetendő 20 százalékos általános adóból finanszíroznák ezt. Általánosságban pedig utal arra, hogy ez az adó mindenkit érintene, akinek külkereskedelmi többlete van az USA-val szemben (így Kínát és az EU-t is). Ennek technikai részletei még formálódnak, de vélhetően vámnak nem lehetne nevezni, ez ellenkezne a WTO szabályaival. Kérdés, hogy Trump végül beáll-e a republikánus “határkiigazított társasági adó” koncepciója mellé – nemrég ezt még nem támogatta. Pár órával később Trump kabinetfőnöke cáfolta, hogy ez lenne a végleges terv, csupán példaként állította be a 20 százalékos vám lehetőségét, ez egy lehetőség a sok közül.

A NAFTA felmondása esetén Mexikóra 5 százalékos általános vám lenne érvényben, a mexikói elnök utalt is arra, hogy ezt a lehetőséget nem is vetik el legvégső esetben. Az amerikai politika ekkor vélhetően más módon büntetné a mexikói importot, miközben a WTO szabálykövetés kérdésével is foglalkozni kellene – vagy pedig felfüggeszteni a tagságot a szervezetben, annak számos mellékhatásával.