Ezen a héten sem fogunk unatkozni

A gyenge beszerzési menedzserindex adatoknak köszönhetően komoly eladói hullámmal zártuk a múlt hetet, amelynek árnya a mai napi kereskedésre is rávetül. A hangulatot alapvetően javíthatná a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos újabb pozitív fejlemény. Ezzel kapcsolatban Trump – minden bizonnyal a részvénypiaci esésre reagálva – elmondta, hogy a tárgyalások nagyon jól haladnak, és hamarosan megállapodás születhet.  Tekintve, hogy Robert Lighthizer, az USA kereskedelmi főtárgyalója és Steven Mnuchin pénzügyminiszter csütörtökön Kínába repül a tárgyalások újabb fordulójaként, minden bizonnyal érkeznek majd friss impulzusok.

Európai színtéren továbbra is a Brexit örvend kiemelt figyelemnek. A múlt héten tartott EU csúcson az európai képviselők  kétlépcsős megközelítésben állapodtak meg: ennek értelmében amennyiben Theresa May-nek sikerülne áttolnia a brexit megállapodást a brit parlamenten a kilépés most pénteki határidejét május 29-ig tolnák ki. Abban az esetben ha ez ismét elbukna, Nagy-Britanniának  április 12-ig kellene eldönteni, mit szeretnének, máskülönben jön a megállapodás nélküli kiszakadás. Ezt követően Theresa May a hétvégén ismét támogatókat igyekezett gyűjteni a May-terv köré, amelyről a héten még egy szavazás jöhet. Mindeközben a hírek már May esetleges lemondatásáról szólnak, míg hétvégén a brit történelem egyik legnagyobb, egy millió főt meghaladó tüntetés formájában követeltek újabb népszavazást. Az ezzel kapcsolatos fejlemények alapvetően meghatározhatják a kereskedés irányát.

A globális gazdaság lassulását igazoló adatok alapján a jegybankok óvatossága nem volt alaptalan. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED múlt heti kamatdöntő ülésén gyakorlatilag kizárta az idei további kamatemelést, míg várhatóan a mérlegfőösszeg normalizációjával is leállnak szeptemberben. A friss adatok fényében már egyesek kamatvágásról beszélnek, ezzel kapcsolatban kaphatunk friss impulzusokat, a héten, miután számos jegybankár fog nyilatkozni.

Adatfronton sem fogunk unatkozni, csütörtökön érkezik az amerikai GDP végleges olvasata, amely szerint a világ legnagyobb gazdasága 2,3 százalékkal bővülhetett a tavalyi év utolsó három hónapjában szemben az előző 3,4 százalékkal és az előzetes becslés 2,6 százalékával. A pénzromlás mértékével kapcsolatban is jönnek friss impulzusok: ugyancsak csütörtökön publikálják a GDP árindex negyedik negyedéves adatsorát, amely az előző olvasattal megegyezően 1,8 százalékon alakulhatott. Pénteken érkezik a FED által preferált PCE deflátor is, amely januárban év/év alapon 1,4 százalékra lassulhatott az előző 1,7 százalékról.

A piaci szereplők a kötvénypiacra is figyelhetnek, miután az amerikai  három hónapos és a 10 éves kötvényhozam – a válság óta először – invertálódott, míg a német 10 éves hozam is nulla alá esett vastagon aláhúzva a romló növekedési képet.