Előkerült egy újabb régi Clinton ügy ma reggel

Újabb régi Clinton-botrányt sikerült felmelegítenie az FBI-nak: ma reggel közzé tették a Glencore alapító Marc Rich-nek nyújtott elnöki kegyelemhez kapcsolódó dokumentumokat.

A sztori röviden: az illető úriembert egy 48 millió dolláros adócsalás miatt körözte az FBI. Elmenekült az USA-ból, Svájcban élt már 17 éve, többször is próbálták elfogatni, sikertelenül. Végül 2001 elején, pár nappal terminusának lejárta előtt nagy megdöbbenésre Bill Clinton elnöki kegyelemben részesítette. Később kiderült, hogy Rich felesége nem sokkal azelőtt különböző összegeket, összesen kb. 1 millió dollárt utalt a demokrata pártnak és egy Clinton-alapítványnak, többek között Hillary politikai karrierjét is sikerült ebből tovább finanszírozni. Finoman szólva sem volt ez  elegáns….

Pikáns, hogy az akkori eljárást anno egy bizonyos  James Comey kezelte a DoJ részéről. Ő most is kereszttűzbe került, jelenleg az FBI első embere. Nem örült az akkori döntésnek, de a felsőbb utasítás más lett, Eric Holder főügyész (Clintonék régi barátja) döntött arról, hogy kegyelemre javasolja Richet.

Ezek korábban mind ismert tények voltak, a mostani kampányban viszont eddig még nem kerültek elő, mivel elég régi ügy. Viszont könnyű megérteni.

Nem véletlenül dühösek a demokraták, ez most  a legrosszabbkor jött. Erős a követelés, hogy a Trumppal kapcsolatos FBI anyagokat is hozzák nyilvánosságra – ha vannak ilyenek persze.

Ebben a közegben rezonál jól Trump Twitteren futó  #Draintheswamp politikai szlogenje, azaz, hogy le kell csapolni a korrupt, egyéni érdekek által vezérelt washingtoni politikai mocsarat, erre pedig természetesen ő a legalkalmasabb személy.

Clinton pedig tényleg rossz választás (bár kérdés, volt-e alternatíva), mivel a protestáns etika által még jelentős részben áthatott amerikai társadalomban a folyamatos mellébeszélés, illetve nyílt hazudozás nem veszi ki jól magát, nem beszélve a korrupciós ügyekről.

Bár Trump track-recordja hasonlóan kemény sztorikat tartalmaz (nem beszélve most az emberi kvalitásokról….), viszont nagy előnye, hogy nem volt része a politikai elitnek, sokaknak csak ez számít, teljesen mindegy, mit mond egyébként.

Sok minden dolgozik ellene – leginkább a változó demográfiai helyzet – így azt a stratégiát választotta, hogy saját szavazói táborának bővítése helyett inkább Clinton híveit szeretné kiábrándítani, hogy azok ne menjenek el november 8-án, vagy ha igen, akkor más  jelöltekre (Johnson, Stein) adják voksukat – azok így úgyis mennek a levesbe. A legtöbb állam winner-takes-it-all alapon adja az elektori szavazatokat, így pár százalékpontnyi lemorzsolódás már át tudja billenteni az adott államot.

Magasra van téve a léc, de nem lehetetlen átugrani. Láthatóan idegesek a szereplők a Brexit nyári meglepetése után, így a tegnapi ABC/WaPo felmérés ütött és veszik a put opciókat keményen, miközben az amerikai piac már egyébként is a tetőzés jeleit mutatta, Európának pedig nincs önálló élete.
Eközben a deflációs nyomás is megy ki a rendszerből, emiatt a jelenlegi monetáris politikát sem lehet örök életűnek tekinteni (pár pont az ilyen események tudják késleltetni a normalizációt)
Kicsit hozzá kell szoknia a piacnak ezekhez….

Az alábbi elemzést Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája írta.