Eljött a választás napja: Eddig Clinton tűnik esélyesebbnek

A felmérések szerint Clinton az összes szavazatot tekintve jellemzően 3-4 százalékponttal vezetett hétfőn, ez bőven elég az elektori szavazatok közül a szükséges 270 megszerzéséhez. Ma éjszaka pontosan kiderül.

A Reuters/Ipsos friss felméréseket összesítő számítása szerint Clinton esélye a győzelemre 90 százalék. A Realclearpolitics.com alapján viszont Clinton előnye jóval kisebb, itt jelenleg 272/266 arányú elektori szavazatot becsülnek Clinton javára. Amennyiben Trump megnyeri Ohiót, North Carolinát és Floridát, úgy van esélye a győzelemre.

További fontos kérdés a Szenátus új összetétele (a Képviselőház most biztosan marad republikánus):  a Deutsche Bank szerint részvénypiaci szempontból a legjobb ismét a megosztottság lenne – demokrata elnök/teljes egészében republikánus Kongresszus – , mivel ez bármilyen érdemi jogalkotást – akár az egyes szektorok szabályozását érintően –  nagyon megnehezítene. A szenátusi demokrata győzelem viszont sokat segítene a dollárnak, így a kamatemelés ciklus felé egyenesebb lenne az út.

A Goldman Sachs szerint a múlt pénteki opciós árazások alapján a piac 3,2 százalékos elmozdulásra számít a héten – bár sokan ezt nem számolják végig, amikor veszik az opciókat.