Csütörtök 14:30 – US jobless claims, várt: 364 ezer fő, előző: 375 ezer fő

Holnap érkezik az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók számának friss heti statisztikája az Egyesült Államokból, amely a FED kettős mandátumát tekintve is kiemelt figyelemnek örvend. E szerint a FED kettős cél – árstabilitás és teljes foglalkoztatottság – elérése érdekében hozza meg döntéseit. Az adat már a harmadik egymást követő héten tükröz javulást, amennyiben a mostani adatközlés is csökkenést mutatna, egy pozitív trend rajzolódna ki.

Az amerikai munkaerő-piacot tekintve egyébként érdekes folyamatok figyelhetők meg: május óta a nyitott pozíciók száma meghaladja a álláskeresőkét, amely alapvetően geográfiai és iparági tényezőkkel magyarázható. Az előbbi esetben egész egyszerűen arról van szó, hogy a munkakeresők és az álláslehetőségek földrajzilag nem találkoznak.
Az utóbbi tényezőt tekintve a pandémia által leginkább sújtott iparágak még épp gyógyulgatnak a koronavírus járvány tüneteiből. Ezen belül is kiemelt figyelmet érdemel a szolgáltató szektor, amely a munkaerő-deficittel leginkább sújtott iparág. Ez a FED figyelmét sem kerülte el, Jerome Powell FED elnök tegnapi beszédében szomorúan konstatálta, hogy a szolgáltató szektorban még több millió embernek nincsen állása.

USA jobless claims (ezer fő), Forrás: Bloomberg