Az újraéleződő kereskedelmi háborús félelmek nehezednek a piacra

Beárnyékolja a hangulatot az újraéleződő kereskedelmi háborús retorika. Kína figyelmeztette Amerikát, hogy ne zsarolással és nyomásgyakorlással próbálja meg újra tárgyalóasztalhoz hívni a keleti felet, azt követően, hogy Trump a korábban belebegtetett 200 milliárd dollár értékű kínai termékekre 10 százalék helyett már 25 százalékos vámot helyezett kilátásba. A kínai vezetés továbbá  jelezte, hogy minden ellenséges lépést egy azonos arányú ellenlépés fog követni.
Az alapanyagok is nyomás alatt tartózkodnak, a réz 2,5 százalékot, míg az olaj mintegy 1 százalékot vetett le magáról.
A dollár ugyanakkor erősödést mutat, a “zöldhasú” 0,11 százalékos pluszban tartózkodik a 6 fő devizát tartalmazó kosárral szemben.
A Stoxx 600 index 0,32 százalékot adott vissza magából, a legrosszabb képet a bányavállalatok mutatják a kereskedelmi feszültségeknek köszönhetően. A Volkswagen annak ellenére, hogy a várakozásokat meghaladó számokat tett közzé együtt esik az európai autószektorral. A német autógyár 1,67 százalék körüli mínuszban tartózkodik a nap felénél.
Ugyanakkor emelkedést mutatnak az európai félvezetőgyártók papírjai a jó Apple és Infineon jelentést követően, amely így a Stoxx 600 Technológia Index legjobban szereplő szegmense.
A zárás utáni jó Apple jelentés ellenére az amerikai határidők is gyengélkednek. Míg a Nasdaq 0,17 százalékos pluszban van, A Dow Jones ipari index 0,2 százalékos mínuszban tartózkodik. Az S&P500 határidő sem mutat érdemi erőt, 0,1 százalékot adott vissza magából.