A következő napokban sem fogunk unatkozni

  • A geopolitikai feszültségek fokozódásával és az olajár elszállásával indítottuk a hetet, miután a hétvégén komoly támadás érte a világ egyik legnagyobb olajfeldolgozó létesítményét Szaúd-Arábiában, amely miatt napi 5,7 millió hordóval, a világtermelés több, mint 5 százalékával csökkent a szaúdi felhozatal. Mike Pompeo külügyminiszter Iránt tette felelőssé a cselekményért, Trump pedig jelezte, hogy a hadsereg “csőre van töltve”, miközben Irán elutasította a vádakat. A szaúdi királyság ezt nyilván nem hagyhatja szó nélkül, a heti eseményeket alapvetően meghatározhatja az elkövető megnevezése és a vele szemben alkalmazott lépések. Egy biztos: a Közel-Keleten rég volt ennyire forró a talaj.
  • Miután az EKB múlt héten ismét a lazítás útjára lépett, a várakozások szerint a FED is 25 bázispontos vágást fog eszközölni a szerdai kamatdöntés során, amelyhez mintegy 78,5 százalékos valószínűséget rendel a piac. Ezt megelőzően júliusban a jegybank szerepét betöltő szervezet több, mint egy évtized után először nyúlt az ollóhoz, azzal a megjegyzéssel, hogy ez nem egy kamatcsökkentési periódus kezdete. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy milyen kamatpályát látnak maguk előtt a döntéshozók, azaz miként alakul az ún. “dot-plot”.
  • Ezt követően sem maradunk jegybankári impulzusok nélkül, csütörtökön a Bank of England várhatóan nem változtat a monetáris politikai kondíciókon, miközben az egész világ a brexit lehetséges kimeneteit latolgatja. A legutóbbi ülés során is egyöntetű (9-0 arányú) kivárás mellett voksoltak a döntéshozók.
  • Ugyancsak csütörtökön ülnek össze a Bank of Japan jegybankárjai, a piac prognózisa szerint változatlanul hagyhatják a rekord alacsony kamatszinteket. Döntést hoz majd a svájci jegybank is, szintén csütörtökön, ahol a piac ugyan nem vár kamatcsökkentést, de a meglepetés sem zárható ki.
  • A fejlődő piacok tekintetében a szerdai brazil kamatdöntő ülés lehet még érdekes, a gyenge növekedési kép és az alacsony infláció fényében 50 bázispontos vágás jöhet, amellyel rekord alacsony szintre, 5,5 százalékra csökkenhet az irányadó ráta.
  • A héten alacsonyabb szinten folytatódnak a kereskedelempolitikai egyeztetések az Egyesült Államok és Kína között, amely egy októberi magasabb szintű találkozóban csúcsosodhat ki. A legutóbbi pozitív fejlemények támogatóan hatottak a piacra, így alapvetően pozitív várakozások előzik meg a találkozót.