A héten is lesznek forró témák, amelyekre érdemes figyelni

A nemzetközi szentiment fő “dirver”-e a Washington és Peking közötti kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója lesz a héten, amely alacsonyabb szinten már ma elkezdődik. A figyelem ugyanakkor a csütörtökön kezdődő két napos magasabb szintű egyeztetésekre fókuszálhat, amelyen Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló és Steven Mnuchin pénzügyminiszter is képviselteti magát. Múlt héten fokozódtak a “trade war” félelmek, miután Donald Trump megerősítette – azt a már korábban is levegőben lévő hírt – miszerint a március elsejei határidőig nem tervez találkozni Xi Jinping kínai elnökkel, amely pontot tehetne a kereskedelmi háború végére. A dátum azért is fontos, mivel ekkor jár le az a 90 napos moratórium, amely alatt a felek tartózkodnak a további büntetővámok kivetésétől. Ebbe akár újabb vámokat – vagy azokkal való fenyegetést – is bele lehet látni, habár Trump elmondása szerint legfeljebb a határidő kitolásáról lehet beszélni. Az Axios szerint a Trump-Xi csúcstalálkozóra március közepén kerülhetne sor Trump floridai “nyaralójában”, ezen lenne véglegesítve a megállapodás – ha addig alsóbb szinten sikeres a közeledés.

Európai színtéren a Brexit újabb fordulója fogja dominálni a figyelmet, miután január 29. után Theresa May ismét a brit parlament alsóházában fogja képviselni álláspontját. A legutóbbi ülésen a toryk és az északír DUP is elfogadta az úgynevezett Brady-indítványt – amely keretében elfogadják a May-tervet, de csak akkor, ha az backstop mechanizmus helyett egy másik megoldással igyekeznek megoldani az ír-északír határ problémáját. Ezzel párhuzamosan felhatalmazták a kormányfőt, hogy kezdeményezze a kilépés feltételeit részletező megállapodás újratárgyalását. May február 13-án fogja bemutatni a brit parlamentben az EU-val történt egyeztetés friss fejleményeit, és brit lapértesülések szerint amennyiben addigra nem sikerül megállapodni az Európai Unióval az általuk kért módosításokban, akkor február végéig kér határidőt az alsóháztól a további egyeztetések céljából.

Vasárnap ismét elakadtak a bevándorlási reformról szóló kongresszusi tárgyalások,  amellyel megnőtt a valószínűsége, hogy a történelem leghosszabb kormányzati leállást követően három hét után ismét bezárjanak a hivatalok. Mivel működő költségvetés csak február 15-ig van, addig mindenképp össze kell gyúrni egy mindkét fél által elfogadható tervezetet, hogy elkerüljék az újabb kormányzati leállást.

Lassan elérünk a jelentési szezon végéhez, a héten mintegy 60 S&P 500 vállalat fogja közzétenni negyedik negyedéves adatsorát. Lesznek azért nagy nevek, a teljesség igénye nélkül olyan vállatoktól érkeznek friss eredmények, mint az Under Armour, AIG, Teva, Coca-Cola, Pepsi. A tényadatokon túl továbbra is a jövőbeni várakozások lesznek meghatározóak, amely immár jóval borúsabb: a Factset elemzői gyűjtése szerint az idei első negyedévben 1,7 százalékos lehet az S&P 500 indexbe tartozó vállalatok év/év alapú profitcsökkenése, erre majdnem három éve nem volt példa.

A héten sem maradhatunk FED-impulzus nélkül, számos monetáris politikai döntéshozó fog beszélni a következő napokban, amelyből újabb jelzések után kutathatunk a jegybank szerepét betöltő szervezet világképéről és a jövőbeni kamatpályáról. Kiemelt figyelem Jerome Powell FED-elnök keddi esti beszédét övezheti.