2014 legjobb és legrosszabb piacai: látványos mozgások

Izgalmas mozgásokat lehetett látni 2014-ben

Látványos mozgások voltak a devizapiacokon. Az erős amerikai növekedési kép, illetve a világ nagy jegybankjainak eltérő monetáris politikai irányvonala miatt az év nagy trendje volt a dollár erősödése, erre erősített rá az olajár, illetve általában a nyersanyagárak esése miatt sok fejlődő (és fejlett) piaci deviza gyengesége. A szabadon kereskedett devizák közül a rubel esett a legnagyobb mértékben az 1998 óta nem látott tőkemenekülés miatt.
Az argentin peso Bloomberg által számított látványos total return alapú ereje csalóka, az erősen limitált konvertibilitás miatt a tényleges hozam (feketepiaci árfolyamon számítva) masszívan negatív.

A főbb devizák spot árfolyamváltozása idén (USD %, forrás: Bloomberg)

A főbb devizák spot árfolyamváltozása idén (USD %, forrás: Bloomberg)

A főbb devizák total return (rövid bankközi kamatokkal számított) árfolyamváltozása idén (USD %, forrás: Bloomberg)

A főbb devizák total return (rövid bankközi kamatokkal számított) árfolyamváltozása idén
(USD %, forrás: Bloomberg)

Részvénypiacok: vége a BRIC koncepciónak

Teljesen eltérő mozgásokat tapasztalhattunk a a részvénypiacokon is, ugyanakkor a folyamatok logikusnak is nevezhetőek. A sokáig gyűlölt, a hazai befektetők által is elfelejtett kínai részvénypiac a legjobb teljesítményt nyújtotta az idén, míg az olajár és rubel összeomlása által sújtott oroszok majdnem lefeleztek dollárban mérve. A nyersanyag-exportőrök sok esetben gyengén, míg az importőrök ennél jobban teljesítettek – ugyanakkor látványosan kilóg ebből a sorból Közép-Kelet Európa, ezen belül is a jelentős orosz (OTP, Raiffeisen), illetve olajkitettséggel (MOL, OMV) is rendelkező osztrák és magyar piac. A kedvező növekedési képet visszatükrözve az amerikai részvények a fejlettek között erősek volt, a konjunktúrát még csak váró Európa ehhez képest évek óta nem látott mértékben lemaradt.

A venezuelai erő is csalóka devizakonvertibilitás hiánya miatt, itt a lakosság reáleszközöket vesz a teljesen elértéktelenedő bolivarból menekülve. A hivatalos árfolyamon számolt részvényindex emiatt durván felfelé torzít, feketepiaci számokkal nézve itt is komoly esés következett be.

Egyes főbb részvényindexek árfolyamváltozása idén (USD %, forrás: Bloomberg)

Egyes főbb részvényindexek árfolyamváltozása idén (USD %, forrás: Bloomberg)

Nyersanyagpiacok: olaj összeomlás

Kevesen várták ilyen mértékűre – így annál nagyobbat “ütött” az olaj és olajtermékek árának látványos szakadása, melynek eredményeképpen dollárban mérve majdnem lefeleztek az árak. A geopolitikai kockázatok kiárazódása, a gyenge kereslet, illetve a dinamikusan növekvő termelés miatt az ősz igazi vérfürdőt hozott a fekete arany piacán. Több olajtermelő állam is mély recesszióval kell, hogy szembenézzen majd, elszálltak a bóvlikötvény-hozamfelárak és jönni fognak a csődök is. Ugyanakkor a világnak összességében pozitív az olajár esése, elsősorban Európában, Japánban és Kínában komoly stimulusnak is felfogható a mostani folyamat, miközben az infláció is nyomott marad.
2015 egyik fő kérdése, hogy az olajpiaci összeomlás kivált-e olyan negatív, elsősorban fejlődő piaci tőkekiáramlási folyamatokat, mint amilyeneket 1997-98 környékén láthattunk. Erre a választ még nem tudjuk – de érdemes résen lenni.

Egyes nyersanyagok határidős árainak árfolyamváltozása idén (USD %, forrás: Bloomberg)

Egyes nyersanyagok határidős árainak árfolyamváltozása idén (USD %, forrás: Bloomberg)

A bejegyzést Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája írta.