Trump iráni bejelentésére figyel a piac

Először még vették az olajat az Irán elleni várható amerikai szankciókra spekulálva, a WTI kontraktus így már 70 dollár felett is járt, később azonban jöttek a profitrealizálók. Donald Trump ma amerikai idő szerint este 8 órakor jelenti be a Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodásról szóló döntését – meghosszabbítás vagy felmondás – , az utóbbi esetén újra pénzügyi szankciók jöhetnek a perzsa állammal szemben, amelyek a világpiacra eljutó olajexport volumenét érdemben csökkenthetik, ugyanakkor erre már rá is pozícionálták magukat a befektetők.

Elemzői vélemények szerint Kína és India továbbra is venni fogja az iráni olajat, így a ténylegesen kieső kínálat csak 300-500 ezer hordó között lehet naponta, miközben az Obama korszakban ez elérte az 1-1,5 millió hordót. Igaz, most feszesebb a piac, így a marginális kínálat hatása nagyobb lehet. Egy fő kérdés van: az USA akarja-e szankcionálni az Iránnal üzletelő harmadik országbeli vevőket, amennyiben igen, a dollárról való “lekapcsolás” még a keleti vevőknek is problémát jelenthet.
A legizgalmasabb az, hogy egy ilyen drasztikus lépést bevetne-e az amerikai kormány pl. egy nagy kínai vagy indiai olajvállalattal szemben, amely minden bizonnyal válaszlépéseket szülne, akár az ott működő amerikai cégek működésének megnehezítésén keresztül – mindezt úgy, hogy közben a “trade-war” miatt egyébként is feszült a viszony.