Tovább éleződik az orosz feszültség

Az orosz eszközöknek tegnap is viharos napja volt, de elsősorban a rubelt és a kötvényeket öntötték tovább, a magasabb kockázattűrő képességgel rendelkező részvényesek már csak szelektíven adtak egyes papírokat, leginkább a Gyeripaszka érdekeltségek fő hitelezőjének számító Szberbankot.

A legnagyobb orosz pénzintézet közleménye alapján kitettsége a most szankcionált cégek felé a mérlegfőösszeg 2,5 százaléka, azaz mintegy 10 milliárd dollár. Ennek teljes leírása nagyjából 10 hónap profitját vinné el, ugyanakkor a bank számít állami segítségre ebben a kérdésben. Bonyolult a helyzet, miután ha az orosz bankok továbbra is finanszírozzák ezeket a vállalatokat, akkor ők is szankcionálhatók, melynek következményei végzetesek lennének. Emiatt inkább a direkt állami segítség jöhet szóba, de az sem kizárt, hogy egy felszámolási eljárással új tulajdonoshoz kell kerülnie ezen cégek eszközeinek. A Rusal kötvények árfolyama ennek megfelelően tovább omlott tegnap.

Az FT szerint az orosz kormány lázasan dolgozik a Rusal megmentésén, amely Oroszország egyetlen alumínium-termelője, egyúttal 62 ezer embert foglalkoztat. Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint a cél az operáció további működtetése, a részvény-árfolyam kevésbé fontos, ebbe bele lehet látni az esetleges államosítást is.