Sávban maradhat a forint

A korábbi években tapasztalt mozgásokkal ellentétben jelentősen lecsökkent a forint volatilitása az euróval szemben az elmúlt 1-2 évben, gyakorlatilag a világ egyik legstabilabb devizapárjává vált az EURHUF.

Ez több tényezőnek is köszönhető, de a legfontosabb érv a forint mellett a jelentős fizetési mérleg többletben rejlik, mely megközelítőleg a GDP 3 százalékát is eléri, így minden más változatlansága mellett ez egy forintot erősítő tényező az euróval szemben.

A makroadatok terén is összességében pozitív a kép, az ország külső sérülékenysége tovább csökkent a devizaadósság mérséklődésével, miközben a növekedési számok bár lassultak, de összességében továbbra is erősek.

Ezzel szemben áll a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája, mely stabil, de nem túl erős forintot szeretne, így a kamatok alacsony tartása mellett különböző nem konvencionális intézkedésekkel segíti a gyengébb irányba a hazai fizetőeszközt.

A forint szempontjából láthatóan továbbra is fontos tényező a fejlett piaci kötvényhozamok alakulása, különösen a német és áttételesen az amerikai 10 éves hozam mozgása. Az európai kötvénypiacon egyelőre nem látható eladói nyomás, a növekedés lassult, az infláció továbbra is nyomott és az EKB egyelőre még ott áll a vételi oldalon, így egyelőre nem kell attól tartani, hogy „elszállnának” a hozamok és ez hirtelen gyengülést eredményezne.

Ugyanakkor számos piaci szereplő arra számít, hogy a következő hónapokban gyorsulni fog az infláció, ami a kötvénypiaci hozamok emelkedését és a forint gyengülését is jelenthetné, ez a legfontosabb kockázat a forint gyenge irányát tekintve.

Az elmúlt napokban számos fejlődő piaci deviza kapott méretes ütést (rubel, török líra), de a forint láthatóan rezisztens tudott maradni egy ilyen környezetben is.

Összességében azonban várhatóan megmaradhat a forint stabilitása és egy kereskedési sávban maradhat az EURHUF, melynek alsó széle 307-308, felső széle 314-316 forint közelében lehet.