Izgalmas mozgások a forint piacán

Hajmeresztő mozgásokat láthattunk az utóbbi időben a forint piacán. Az euróval szemben a 315-ös szintet áttörve jelenleg 323 forint környékén, 2015. eleje óta nem látott szinteken kereskedik. Ez több tényező együttállásának köszönhető.

A fejlődő piacok mostanság több oldalról is nyomás alatt állnak. A FED a kamatemelés útján halad tovább, a legutóbbi ülésen további 25 bázispontos emelést hajtott végre (amelyet a piac gyakorlatilag már előtte is kész tényként kezelt). Ugyanakkor hangsúlyosabb a jegybankárok kamatpályára vonatkozó előrejelzését tükröző úgynevezett dot-plot, amely az idei évre összesen négy (azaz még kettő további) emelést prognosztizál.

Az amerikai hozamok emelkedése és  dollár erősödése a nagyrészt ebben a devizában eladósodott feltörekvő piacokra negatívan hat, mindazonáltal a fejlődő piaci tőkekiáramlás a tengerentúli piacok felé is jól megfigyelhető.

Argentína – amelynek polgárai egy a fején szarvakkal, két lábon álló mitikus patás lényt lát az IMF-ben – május 8-án fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz, melynek végeredményeként múlt hét csütörtökön egy 50 milliárd dolláros készenléti hitel-megállapodásban állapodtak meg.  Cserébe  Mauricio Macri, argentin elnök a költségvetési deficit csökkentését és független jegybankot ígért.  A nyomás ugyanakkor nem igazán csökkent a peson, tegnap ismét történelmi mélypontjára esett a dollárral szemben.

Törökország – aki a bebörtönzött újságírók számát tekintve az első hellyel büszkélkedhet a világban – mesterségesen túlfűtött gazdasága, 10% fölötti inflációja és tovább romló folyó fizetési mérlege a lírát idén 19,83 százalékkal értékelte le a dollárral szemben.

A külső hatásokon túl kis hazánk a régió leglazább monetáris politikáját tudhatja magáénak, 3 százalékos (vagyis ex-ante 2-4%) inflációs céllal. A szerdai napon már-már azt gondolhattuk volna, hogy a gyengülő hazai fizetőeszköz már az MNB ingerküszöbét is elérte, miután egy hír szerint Nagy Márton a jegybank alelnöke egy zártkörű elemzői ülésen úgy nyilatkozott, hogy készek lépéseket tenni, ha a gyenge forint veszélyeztetné inflációs céljukat.

A hazai fizetőeszköz ez idáig 320 környékén kereste az irányt, majd a kegyelemdöfés csütörtökön érkezett el: az EKB kamatdöntés napjának délelőttjén egy rövidke sor jelent meg képernyőm hírszalagján, miszerint a Monetáris Tanács egy tagja úgy nyilatkozott, nincs szükség szigorítani a laza monetáris politikán.

Összefoglalva elmondható, hogy a forint régen látott gyengülése a külső tényezőknek, a laza monetáris politikának és az ezt megtámogató verbális kommunikációnak köszönhető.

Zárásképp nézzünk meg egy pillanatképet az elmúlt egy hét eseményeiről:

Az elmúlt egy hét pillanatképe (Forrás: Bloomberg)

Az elmúlt egy hét pillanatképe (Forrás: Bloomberg)