Ismét rátalálhatnak az aranyra

A február elején indult részvénypiaci korrekcióval véget ért a közel másfél éven át tartó, alacsony volatilitasú időszak a tőzsdéken. Az idei év karakterisztikája megváltozott, a befektetők előtt számos kockázat tornyosul, miközben a növekedés alapvetően erős a világban még, így láthatóan nagy erők feszülnek egymásnak.

Az egyik legfontosabb kockázat jelenleg a kereskedelmi háború eszkalálódása, amennyiben egy mindenki számára hátrányokkal járó protekcionista politika felé tolódnak a folyamatok, az nemcsak gazdasági lassulást, hanem további részvénypiaci lejtmenetet eredményezhet. Az alap forgatókönyv szerint továbbra sem ez a legvalószínűbb kimenet, sokkal inkább az egyensúlytalanságokat akarja kiküszöbölni az amerikai elnök, nem pedig a szövetségesei ellen fordulni, de nem lehet kizárni a folyamat erősödését.

Ezzel párhuzamosan látványosan emelkedni kezdtek a rövid oldali, elsősorban dolláros kamatok, a finanszírozási költségek emelkedése pedig számos változó kamatozáshoz kötött eszköz árazását negatívan érintheti. Látványos a magas kamatozású, kockázatosabb kötvények alulteljesítése, ahol már érezteti hatását az emelkedő hozamkörnyezet, itt már hónapok óra a kijáratot keresik a befektetők.

Európában is érezhetően lassul a növekedés, azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy egy átmeneti lassulás, vagy tartósabb visszaesés következik be a gazdasági aktivitásban, az európai eszközök árazásán mindenesetre érezhető ez a kockázat.

Ha lehet hinni a történelmi mintáknak, akkor még hónapokon keresztül velünk maradhat ez a magas volatilitású időszak, egy ilyen környezetben pedig jól teljesíthetnek a defenzív eszközök. A korábban ismert menedékeszközök közül már nem egyértelmű, hogy egy ilyen piacon mely eszközök fognak jól teljesíteni, a nemesfémekben ugyanakkor lehet még potenciál. Ha a technikai képet nézzük, akkor az arany esetében egy beszűkülést láthatunk, amennyiben sikerülne kitörnie az 1350 dolláros szint fölé, az adhatna egy jelentős lökést az aranynak a következő hónapokra.

Arany napi grafikon (Forrás: Reuters)

Arany napi grafikon (Forrás: Reuters)