GE – egy óriás születésének, tündöklésének és hanyatlásának története

A General Electric, amelyet egykoron az amerikai gazdaság egyik alappilléreként tartottak számon, a héten több, mint száz év után kikerül a Dow Jones Ipari Átlag indexből. A helyét a globális gyógyszer-kiskereskedő vállalat, a Walgreens Boots Alliance Inc. veszi át, amelynek eredettörténetét egészen 1849-ig vissza tudják vezetni, amikoris John Boot megnyitotta első üzletét az angliai Nottinghamben.

A GE 1896-ban került be az indexbe, amelynek 1907-től állandó tagja volt. Mindezidáig ő volt az utolsó az eredeti játékosok közül, amely még képviseltette magát a kosárban, azonban az utóbbi években komoly kihívásokkal kellett szembesülnie. A folyamatos tűzoltás, vezetőségváltás, osztalékcsökkentés és restruktúrálási törekvések során az elmúlt 52 hétben részvényeinek árfolyama mintegy 55 százalékkal apadtak, több mint 100 milliárd dollárral csökkentve a vállalat vagyonát.

David Blitzer, az S&P Dow Jones Index bizottságának elnöke szerint ezzel a lépéssel a részvénykosár jobban fogja reprezentálni az amerikai fogyasztói és egészségügyi szektort, amely által az index jobb fokmérője lesz a gazdaságnak, valamint a részvénypiacnak.

A bizottság döntését követően a GE szóvivője elmondta, hogy a vállalat továbbra is azon tervek mentén halad, amely a GE hatékonyságát hivatott növelni. Mindez nem változtat azon törekvésükön, hogy létrehozzanak egy erősebb és egyszerűbb GE-t.

Az események mögött ugyanakkor egy óriás születésének, tündöklésének és lassú hanyatlásának története húzódik meg.

Sétánkat 1876-ban kezdjük, amikor a sokoldalú amerikai feltaláló és üzletember, Thomas Alva Edison megnyitotta új laboratóriumát New Jersey-ben, ahonnan egyik legnevezetesebb felfedezése, az izzólámpa is származik. 1890-ben Edison a sok különböző üzletét egyetlen vállalatba, az Edison General Electric Company-be egyesítette. 1892-ben Edison cége General Electric Company néven összeolvadt az akkor másik domináns villamosipari szereplővel, a Thomson-Houston Co.-val. Az új cég tulajdonképpen már a fogalom megszületése előtt konglomerátumként működött. A rádiócsatornákon, a vasúton, az energiaiparon és a számítástechnikán túl majdnem minden szegmensben képviseltette magát. 2000-ben piaci kapitalizációja elérte az 594 milliárd dollárt, amellyel a legértékesebb amerikai vállalat címét is magáénak tudhatta.

A fák viszont nem nőnek az égig. Jeff Immelt vezetése alatt a vállalat elveszítette az NBCUniversal médiát, majd kénytelen volt megválni a GE Capital nagy részétől is, amely egykor az egyik legnagyobb amerikai hitelező volt. A következő év végére mintegy 20 milliárd dollárnyi eszközét szeretné értékesíteni. Ebből a célból nem rég túladott az évszázados múltra visszanyúló vasúti üzletágától, valamint a fényforrás üzletágára is vevőket keres.

Egy kicsit hazai vizekre evezve az 1989-ben megvásárolt Tungsram – amely márkanév 1909-es bejegyzése Aschner Lipót, az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. igazgatójának nevéhez fűződik – 2018-ban újjászületik, miután a GE ettől is kénytelen volt búcsút inteni.

A befektetők John Flannery vezérigazgatótól – aki tavaly nyáron állt a kormányrúdhoz – a létszám- és költségcsökkentéseken túl további jelentős portfólió frissítéseket várnak.

A nehézségek sok mindennel magyarázhatóak: a túlságosan széttöredezett, szinergiákat érvényesíteni nem tudó vállalati szerkezettel, a hatékonytalan, meg nem térülő beruházásokkal, illetve a változó környezettel is. Ahogy Michael Farr, a Farr, Miller & Washington elnöke mondta: „Egy technológia vezérelte világban, sokkal nagyobb kihívás ipari vállalatként relevánsnak maradni”.

Történetünk ugyanakkor itt nem ért véget. A GE tervei szerint tovább halad a profiltisztítás útján, remélve, hogy visszakaphat valamit régi fényéből. Mindezen viszont már a Dow Jones Indexen kívül fog munkálkodni.

DJIA vs. GE (Forrás: Bloomberg)

DJIA vs. GE (Forrás: Bloomberg)