Érdemes lehet fontot venni

A dollárral együtt a font is jelentős gyengülésen van túl az utóbbi hónapokban, ismét igen erősen pesszimista hangulat alakult ki a brit eszközök és a font kapcsán. Összefügg a dollár gyengeségével is, miközben a jegybank részéről egymásnak sokszor ellentmondó nyilatkozatok érkeztek, az újabb gyengülő hullámot a legutóbbi kamatdöntő ülés váltotta ki.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, érkeznek a paritást váró elemzői várakozások (euróval szemben), a jelenlegi szintek azonban inkább font vételi szintek. A forinttal szemben egy dupla alj lehet ebből, miközben az EURGPB grafikonján is érik a fordulat, egy ék alakzatból eshet ki az árfolyam, ami gyakran jelöl ki napos forduló pontot.

A Brexit tárgyalások részleteit még nehéz látni, hosszú folyamat lesz, ami természetesen befolyásolhatja az árfolyamot, rövid távon azonban könnyen lehet, hogy más tényezők fogják mozgatni a devizát. A font mellett szólna, hogy magas a short állomány és az alulsúlyozottság, ebből könnyen összejöhet a felpattanás. A másik oldalon az euró piaca továbbra is masszívan long, a szeptemberi ülésen lesz lehetősége az EKB-nak, hogy verbálisan megfékezze az euró további erősödését.

Részben a gyenge font miatt is 2,6 százalék környékére emelkedett az infláció, a bérdinamika ugyan továbbra is nyomott, ugyanakkor vélhetően az EKB-nál hamarabb fognak kamatot emelni.

Mindezek mellett versenyképességi alapon is kezd vonzóvá válni, így mindent egybevéve a jelenlegi szinteken érdemes lehet font vételt nyitni az euróval vagy forinttal szemben, bízva egy 4-5 százalékos felértékelődésben.

EURGBP

EURGBP napi grafikon ( Forrás: Reuters)

EURGBP napi grafikon ( Forrás: Reuters)

GBPHUF

GBPHUF napi grafikon (Forrás: Reuters)

GBPHUF napi grafikon (Forrás: Reuters)